Det som började med en trädaktion i Istanbul har blivit till missnöjesprotester mot premiärminister Erdogan. Foto: Scanpix.

Två dagars strejk till stöd för protesterna

Katja Magnusson: "Det här kommer att fortsätta"
2:03 min

En två dagars strejk har trätt i kraft i Turkiet och påverkar skolor, universitet och myndigheter i hela landet. Ett av landets största fackförbund, med 240 000 medlemmar, har utlyst strejken till stöd för den senaste tidens regeringsfientliga protestaktioner.

Protesterna började i fredags förra veckan och hittills har två personer fått sätta livet till.

Vice premiärminister Bülent Arinc höll på tisdagen ett tal om de senaste dagarnas protestvåg. Premiärminister Erdogan är på resa utomlands, men innan han reste sa han att demonstrationerna organiserats av extremistiska element.

– I dag har det låtit mildare från vice premiärministern, som sa att de ursprungliga protesterna mot att såga ner träden i parken här i Istanbul, var rättfärdiga och bad om ursäkt till dessa demonstranter, säger Katja Magnusson, Sveriges Radios korrespondent på plats i Istanbul.

– Samtidigt tog Bülent Arinc ganska hårt avstånd från våld, han räknade upp förstörelse i samband med demonstrationerna och kopplade samman protesterna med anarkistiska grupper. Han sa även att fler poliser än demonstranter har blivit skadade i samband med demonstrationerna.

Vad kommer att hända idag?

– Även om man nu håller en mildare ton från regeringens sida, är den politiska krisen långt ifrån över. Det är fortfarande många demonstranter på torget och de kommer inte att lugnas av Bülent Arinc tal, det här kommer att fortsätta, säger Katja Magnusson från Istanbul.

Tidigt på tisdagsmorgonen fortsatte demonstranter och polis att drabba samman.

Demonstranter som tände eld på bilar, kastade sten och ropade ilskna slagord möttes av tårgas från polisen, skriver AFP.

Advokaten Duran Barutgan var på Taksimtorget i går kväll och beskriver stämningen som lugn och fredlig.

– Folk sjöng sånger. Det kändes som en stor picknick, nästan som en festival, säger han till TT.

Människor kräver förändring och missnöjet är stort. Men Duran Barutgan tycker att det är svårt att sia om hur länge och i vilken omfattning demonstrationerna kommer att fortsätta.

– Det är ingen organiserad rörelse som ligger bakom och människor har sina liv, sina jobb. Det här är inte heller någon motsvarighet till den arabiska våren. Jag gillar inte sådana ytliga jämförelser. Turkiet är ett helt annat land, säger han.

Reporter: Anton Borgström, Ekot / TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".