Ändringar i lagen ska minska spelmissbruket

Annonseringen ska vara måttfull
1:18 min

Regeringen vill minska det svenska spelmissbruket, genom flera förändringar i lotterilagstiftningen. Bland annat blir det skärpta och lagstiftade krav på marknadsföringen av olika spel, något som tidigare har skötts genom frivilliga överenskommelser. Finansmarknadsminister Peter Norman.

– Vad vi vill är att annonseringen ska vara måttfull och inte aggressiv som lockar folk till farliga spel kort och gott, exakt hur det utformas får juristerna ta vid, men detta är i alla fall intentionen, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

I dag är cirka två procent av svenskarna spelmissbrukare och Peter Norman ser detta som ett samhällsproblem. Däremot tycker han att statliga Svenska Spel tar ansvar för sin verksamhet och därför vill finansmarknadsministern behålla det svenska spelmonopolet tills vidare. Han påpekar att även om andelen utländska aktörer är stort, så har de ännu så länge inte mer än mellan 10 och 15 procent av marknaden.

Nu vill han också lagvägen göra nya försök att begränsa utländska spelbolag från att göra reklam i Sverige.

Nu ska alltså flera av de tidigare frivilliga överenskommelser som finns i branschen i stället in i lagstiftningen. Till exempel åldersgränsen på 18 år. Peter Norman förklarar vad det gör för nytta att förändra detta till lagtext.

– I dag är det så att om man bryter mot en överenskommelse så sker det ingen sanktion. Det här är en kraftig markering från statsmaktens sida att vi tycker att det här är allvarligt och spelmissbruket ska vara en av våra största styråror i spelpolitiken, säger Peter Norman.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".