Läkemedelsverket: PIP-implantat bör opereras ut

1:22 min

Efter skandalen med bröstimplantat från företaget PIP rekommenderar Läkemedelsverket och Socialstyrelsen att klinikerna ska ta kontakt med de kvinnor som har implantat, och också operera ut dem om det inte finns medicinska skäl som talar emot det.

– Vi har kunnat konstatera att det finns silikon i PIP-implantaten av två olika sorter. Den ena sorten innehåller ämnen som är vävnadsirriterande, säger Vendela Schnittger, klinisk utredare vid Läkemedelsverket.

Det saknas kunskap om eventuella långtidseffekter av det här ämnet. Eftersom de opererade kvinnorna är unga och väntas bära sina implantat under lång tid rekommenderar myndigheterna nu att implantaten ska opereras ut i förebyggande syfte, även om det inte finns någon omedelbar risk med dem.

– Vi ser ingen allvarlig hälsorisk, vi ser ingen akut risk, men i och med att vissa implantat innehåller ett vävnadsirriterande ämne som vi inte känner till långtidseffekterna av så rekommenderar vi att implantaten bör opereras ut.

– Det är också så att PIP-implantaten har en sämre mekanisk hållbarhet, går sönder lättare hos sililkonet, delar lättare upp sig jämfört med andra implantat, vilket gör att silikon både kan läcka igenom implantatet och sprida sig ut till vävnaderna, säger Vendela Schnittger.

Det är omkring 4 000 kvinnor i Sverige som fått PIP-implantat inopererade, och nu blir frågan vem som ska betala för de nya operationerna. Eftersom estetisk bröstkirurgi inte räknas som sjukvård, har ingreppen betalats privat och så blir det även med omoperationerna, säger Vendela Schnittger på Läkemedelsverket.

Men ett 20-tal kvinnor har krävt att skönhetsklinikerna ska stå för kostnaderna. Så här säger en av dem:

– Jag som konsument har handlat både en tjänst och en produkt av en näringsidkare och produkten har haft ett väsentligt fel, så därför är det egentligen som vilken reklamation som helst, säger Sara Mogahdasi.

Anna Larsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista