Stig Engström, vd och delägare i Engcon. Foto: Catarina Friskman/Sveriges Radio.

Entreprenadbranschen i motvind trots bra läge

"Just nu är det nere på en bottennivå"
2:23 min

Läget har börjat ljusna för entreprenadbranschen, som jobbar med allt från grävmaskiner, hjullastare och lastbilar till bland annat infraprojekt och husbyggen. Trots det är det svårt för branschens småföretagare att hitta finansiering, då bankerna är hårda.

Stig Engström, vd och delägare i Engcon, säger att det här gör att konjunkturen i branschen inte riktigt vill vända uppåt.

– Just nu är det nere på en bottennivå, framför allt i Sverige. Största orsaken är att det är för lite husbyggande. Infrastruktur och underhåll fortgår i alla väder, men husbyggnad är för lågt. Tack och lov har vi Norge som går bättre än någonsin, säger Stig Engström, vd och delägare i Engcon.

Hade Sverige travat på i samma takt som Norge hade Engcon som tillverkar utrustning till grävmaskiner, hjullastare och lastbilar kunnat växa med 20 procent bedömer Stig Engström.

Och orderingången ser betydligt bättre ut nu än efter sommaren 2012, men den bottennivå som Stig Engström pratar om handlar snarare om brist på pengar än brist på order.

– Ja i grunden är det en finansieringsfråga. Det är de stora byggprojekten som har förskjutits. Våra kunder som vill finansiera sina maskiner får vänta längre, det blir mera diskussioner för varje kontakt.

Så det är svårare att få lån helt enkelt?

– Ja, det tar längre tid i alla fall.

Även statliga Almi, som bland annat hjälper företag med lån, vittnar om att det generellt sett är svårt för många företag att hitta finansiering. Trots att det har vänt uppåt från botten i många branscher är bankerna hårda för att bevilja låneansökningar. Efter att ha haft en svag efterfrågan har antalet företag som sökt lån hos Almi ökat de senaste månaderna.

Entreprenadbranschen består av tre delar - gruvnäringen, infrastruktur och husbyggen. De flesta företag är medlemmar i branschorganisationen Maskinentreprenörerna, deras vd Hampe Mobärg uppskattar att branschen totalt omsätter omkring 30 miljarder kronor per år.

Han säger att det går ganska bra för branschen, åtminstone för de företag som jobbar mot gruvor och infrastruktur.

Men det finns flera faktorer som skulle få branschen att växa, en faktor är om låneinstituten skulle öppna plånböckerna, säger Hampe Mobärg.

– Det skulle man nog göra, men jag tror att den trånga sektorn är kunnig personal. Vi skulle behöva en bättre utbildningsstege som ger mer kvalificerade förare.

Osäkerhet på grund av körkort, det har gjort att en del elever tyvärr har hoppat av.

Trots att statsmakterna genom ökade budgetar på infrastruktur har vi inte riktigt tillräckligt med flöde av kvalificerade förare, säger Hampe Mobärg.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".