Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En kvinna misshandlas av en man. Bilden är arrangerad. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Regeringen vill bevilja fler kontaktförbud

Förslaget välkomnas av BRÅ
2:15 min

Regeringen föreslår att det ska bli enklare att belägga våldsamma personer med kontaktförbud. Förslaget rör de par som fortfarande delar bostad – och där ena parten är våldsam.

Kontaktförbud i de fallen beviljas i för liten omfattning, säger justitieminister Beatrice Ask.

--  Vi har sätt att de regler vi har haft inte har räckt till. Därför vill vi försöka göra förbättringar, säger hon.

Och vilka förbättringar är det ni vill se?

– Ja, fler kontaktförbud och färre kvinnor råkar illa ut. För det är ju framför allt kvinnor som drabbas även om lagstiftningen är könsneutral.

Omkring 4 000 ansökningar om kontaktförbud, eller besöksförbud som det hette förut, beviljas varje år. Bara 100 av de 4 000 beviljas för sökande som fortfarande delar bostad med den de är rädd för.

Därför vill regeringen inte längre att det ska krävas "påtaglig risk" för att bevilja besöksförbud i sådana här fall. Bara att risk föreligger ska räcka. 

– Finns det en risk för att man ska råka ut för våld i en nära relation, då måste det finnas en möjlighet att besluta om kontaktförbud, säger Beatrice Ask.

Förslaget kommer ursprungligen efter att oppositionen i riksdagen gick ihop i ett så kallat tillkännagivande för ett par år sedan. De krävde att regeringen skulle ta fram en fungerande lagstiftning för utsatta som fortfarande delade bostad med våldsverkaren.

Socialdemokraten Morgan Johansson som är ordförande i Justitieutskottet är nöjd.

– Ja, vi tycker att principen ska vara att det är den som slår som ska flytta inte den som blir slagen. Och jag är väldigt glad att regeringen nu levererar den lagstiftningen. Även om det har tagit två år, så att säga, säger han.

Brottsförebyggande rådet välkomnar regeringens förslag. Men enhetschef Stina Holmberg tycker att det behövs mer. Hon ser ett större problem i att så många hotade och utsatta totalt sätt får avslag på ansökan om besöks- och kontaktförbud, att det stora flertalet inte delar bostad.

Förra året fick 70 procent av alla sökande avslag. Viss hjälper regeringens förslag – menar Stina Holmberg på BRÅ – men hon tycker det hjälper för få.

– Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att det här är en ganska liten del av alla kontaktförbud. Det rör sig om ett hundratal kvinnor per år. Samtidigt som det är närmare 13 000 kvinnor som ansöker om kontaktförbud totalt sätt och 9 000 av dom får avslag. De kvinnor som får avslag upplever sin situation ofta som väldigt jobbig, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".