Ramazan Bashardost, anti-korruptionsaktivist och tidigare minister i Afghanistan. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Afghanistan börjar tala om korruptionen

"Korruptionen upplevs som laglig"
2:05 min

Afghanistan rankas som ett av världens mest korrupta länder, och korruptionen underminerar försöken att bringa demokrati och utveckling till landet. Ungefär lika många miljarder kronor som rika länder skänker varje år försvinner i korruption, enligt en FN-rapport. Men en ny öppenhet för att tala om problemet väcker hopp hos en del, rapporterar Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner.

Afghanistans finansminister talar i parlamentet och utpekar plötsligt och oväntat flera parlamentsledamöter för korruption.

En ska ha försökt importera nästan 2 000 bilar och olaglig alkohol, samt hotat att döda tulltjänstemän. En annan folkvald, son till en krigsherre, ska ha smugglat mjöl från Pakistan värt över en miljard kronor.

Parlamentsledamöterna nekar till alla anklagelser och säger att det är finansministern som är korrupt. Han förnekar anklagelsen.

Kontroversen fortsätter och rapporteras utförligt i medierna, något som en del hoppas ska bli början på krafttag mot korruptionen.

I parlamentet träffar jag Ramazan Bashardost, en tidigare minister, som är känd som anti-korruptionsaktivist.

– Korruptionen är nu så utbredd att den i praktiken blivit laglig, säger han.

En FN-rapport säger att mutor och missbruk av allmänna medel alltmera blir en accepterad del av dagligt liv i Afghanistan, detta samtidigt som befolkningen ser det som ett av samhällets största problem.

Omvärlden har lovat skänka över 100 miljarder kronor till Afghanistan de närmaste fyra åren, och i många länder finns oro för hur deras skattebetalares pengar används här.

Bashardost var en av dem som protesterade när parlamentet förra veckan godkände löneförhöjningar för landets makthavare.

Presidentens nya lön är nu motsvarande 57 000 kronor i månaden, medan parlamentsledamöter får 22 000 kronor, plus förmåner.

I stället borde lärare, poliser och andra statstjänstemän som tjänar mindre än 1 000 kronor i månaden få mera betalt, säger han. Deras löner, som är för låga att leva på, tvingar dem att kräva mutor av allmänheten.

Bashardost, som kom trea i förra presidentvalet och väntas bli kandidat nästa år igen, tar farväl utanför parlamentsbyggnaden.

Han pekar på några ministrars bilar. Det är stadsjeepar som kostar närmare 400 000 kronor styck.

– Varje minister får två stycken, säger han.

– Det är skattepengar från Sverige, Amerika, Japan och andra länder som används för detta.

Bashardost pekar på sin egen bil, en liten begagnad Suzuki han köpt för 15 000 kronor och låtit måla grön, röd och svart, som den afghanska flaggan.

– I stället för dyra bilar åt sig själv borde de styrande lägga pengarna på att bygga upp landet, säger tidigare ministern Ramazan Bashardost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".