Kriminella gäng i Köpenhamn fredsförhandlar

Ingen skottlossning på en månad
1:04 min

Allt tyder på att de kriminella gäng i Köpenhamn som har legat i konflikt sedan i januari i år nu förhandlar om vapenvila. Det rapporterar Danmarks Radio.

I dag är det precis en månad sedan det senast var skottlossning mellan gängen. Det betyder att en tillfällig vapenvila råder, enligt den danska polisen.

Den danska polisen tror att gängen kan ha dragit slutsatsen att det inte leder till något att skjuta på varandra.

– De kanske har insett att polisens uppmärksamhet är irriterande för dem själva, säger Michael Ask på den danska rikspolisen till Danmarks Radio.

Sedan i januari har de kriminella gängen – som främst består av unga män – skjutit mot varandra fler än 40 gånger. Två personer har dödats och 26 har skadats.

Flera gäng inblandade, men den allvarligaste konflikten är mellan gängen Loyal to Familia och Værebros hårda kärna.

Enligt uppgifter till Danmarks Radio pågår det just nu förhandlingar mellan dem, vilket kan vara en av förklaringarna till den senaste månadens vapenvila.  En annan förklaring är att polisen under våren har satt in stora insatser mot gängen och gripit och fängslat flera av de ledande gängmedlemmarna.

– Ännu är det för tidigt att säga att konflikten är över. Vi ser fortfarande spänningar mellan gängen, men våra massiva insatser har hjälpt till att lugna ner det, säger Michael Ask på den danska rikspolisen till Danmarks Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".