Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio

Så påverkar prinsessbröllopet och nationaldagen trafikanterna

Från och med i dag och fram till söndag kommer det att bli rörigt i Stockholmstrafiken. Studenterna, nationaldagen och prinsessbröllopet ställer till det.

I dag tar många gymnasieelever studenten. Flaken kan göra att det blir svårt att ta sig fram. Mer än 200 studentflak kommer att köras runt i huvudstaden. Innerstadstrafiken påverkas och SL uppmanar resenärer att välja tunnelbanan och inte bussen.

I morgon, på nationaldagen, är de flesta lediga eftersom att det är en röd dag.

– Många ger sig ju ut på vägarna då. Vi uppmanar alla att titta på vår hemsida när det gäller trafikstörningar, säger Linda Bengtsson vid Trafikverket.

Tänk på att SL-trafiken går som på en söndag på nationaldagen. Den sjunde juni är några avgångar dessutom inställda, eftersom många är lediga. Detsamma gäller för kollektivtrafiken i många andra delar av Sverige.

På lördag gifter sig prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Slottskyrkan. Då är flera vägar avstängda.

Brudparets bröllopskortege kommer att vara ungefär 350 meter lång och omfatta, förutom brudparet, 64 hästar och 800 personer från Försvarsmakten.

Kortegevägen: Slottsbacken – Skeppsbron – Strömgatan – Norrbro – Myntgatan ut till Riddarholmen, kommer att vara avspärrad för utomstående från 13.00 till ungefär 17.00 på lördag. Därefter kommer det att vara begränsad framkomlighet.  

Trafikanter rekommenderas att använda Söderleden, Västerbron och Essingeleden för trafik till och från norra och södra stadsdelarna. Flera busslinjer påverkas också av bröllopet. 

Det råder flygförbud och båtförbud i närheten av brudparets fartyg.

Många av gästerna kommer att bo på Grand hotel och områden vid hotellet kommer att spärras av. Felparkerade fordon kan komm att bärgas.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".