1 av 3
Tusentals människor fick evakuera Moskvas tunnelbana efter en branden. Foto: Andrey Poznyakov/Scanpix.
2 av 3
Foto: Alexander Roslyakov/Scanpix.
3 av 3
Människor i Moskva i väntan på att tunnelbanan ska öppnas igen. Foto: Kirill Kudryavtsev/Scanpix.

Flera allvarligt skadade vid t-banebrand i Moskva

En brand i Moskvas tunnelbana orsakade kaos i morgonrusningen på onsdagen. Tusentals resenärer fick evakueras undan röken och flera människor fördes till sjukhus med rökskador. När tågtrafiken återupptogs vid lunchtid dröjde det inte länge innan den stoppades på nytt – sedan ny rök upptäckts.

Det var strax efter åttatiden som en brand i en kabel märktes på den röda linjen vid stationen Oshotnjij Riad, som ligger precis vid Röda torget och ryska duman, parlamentet. Minst två miljoner färdas längs Moskvas röda tunnelbanelinje dagligen.

Omkring 4 500 människor fick evakueras från ett flertal tåg i anslutning till branden. Uppemot 60 personer ska ha skadats, uppger ryska medier, men av dem som fördes till sjukhus var majoriteten bara i behov av enklare vård.

Tre människor uppges vara allvarligare skadade och fördes till intensivvårdsavdelningar. En av dem är en 15-årig flicka, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Interfax.

Videoupptagningar från utrymningen av tunnelbanan visar rökfyllda stationsytor och stor trängsel i rulltrappor och gångar när människor försökte komma ut. En del fick gå längs spåret sedan deras tåg stoppats inne i tunnlar.

Vittnen berättar för ryska medier att trängseln inte orsakade panik, men att många verkade oroa sig för att det kunde handla om ett terrordåd.

En del tog dock lättsammare på det hela. En tunnelbaneförare ska efter att tåget stått stilla i en halvtimme ha sagt i högtalarna: ”Ni behöver inte oroa er, vi kommer snart att åka vidare... antagligen.”

Branden, som misstänks ha berott på en kortslutning i en kabel, var släckt vid niotiden. Då hade delar av tunnelbanesystemet stängts.

Först vid lunchtid var Moskvas tunnelbanetrafik igång som vanligt igen. Men knappt hade tågen börjat rulla på stans äldsta linje förrän ny rök siktades på samma ställe som vid den första branden.

Det ledde till ett nytt, men kortare stopp. Resenärer evakuerades återigen och sex stationer stängdes.

Efter att ha testkört tunnelbanelinjen med tomma tåg kunde trafiken senare återupptas igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".