Panaxias skuld uppgick till 475 miljoner kronor Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Panaxia på obestånd redan sommaren 2010

2:03 min

Problemen i Panaxia började betydligt tidigare än vad som hittills varit känt. Konkursförvaltaren bedömer i sin förvaltarberättelse att Panaxia kom på obestånd redan två år före konkursen, säger advokat Lars-Henrik Andersson.

– Vi gör bedömningen att obeståndet inträffar under sommaren 2010, det är då man inte längre kan betala kunderna som det är tänkt, säger han.

Så det var under två års tid som det var stora problem innan konkursen blev ett faktum?

– Ja, det är vår bedömning.

Efter sommaren förra året begärdes Panaxia i konkurs. Värdeföretaget hade hämtat sina kunders dagskassor för att sätta in på butikernas egna konton. Men när pengarna i det egna bolaget inte räckte till användes dagskassorna i stället till Panaxias egna skulder.

I förvaltarberättelsen, som är en beskrivning av konkursboets tillstånd före konkursen, framgår att Panaxias skuld uppgick till 475 miljoner kronor.

– I första hand är det en förlustbringande verksamhet som har svalt de pengarna. Man har inte kunnat få ordinarie lån på marknaden, då har man tagit till sådana här inlåningsfunktioner i stället, säger Lars-Henrik Andersson

Problemen började alltså minst ett par år före konkursen när bankerna nobbade Panaxia nya lån. I styrelseprotokoll från 2009 står till exempel att man "hittat en ny form av finansiering utan räntekostnad".    

De största fordringsägarna är Forex, som också var största ägare, Pressbyrån och Seven Elevens ägare Reitan, OKQ8, Bauhaus och Apoteken.

Lars-Henrik Andersson bedömer att flera borgenärer ska driva rättsprocesser om skadeståndskrav mot antingen Panaxias ledning eller mot revisorerna, som borde ha reagerat.

Konkursförvaltaren ska i förvaltarberättelsen inte berätta om han kommer att anmäla något misstänkt brott till åklagaren. Men Lars-Henrik Andersson säger att det i det här fallet skulle kunna röra sig minst om olovligt förfogande, eller om tyngre brott.

– Om det är redovisningsmedel skulle det kunna vara förskingring. Men det är många bedömningar som ska göras innan man är framme vid en sådan slutsats och det är upp till åklagaren att göra en sån bedömning i så fall, säger Lars-Henrik Andersson.

Fakta: Panaxiakonkursen

Panaxia försattes i konkurs den 5 september förra året. Bakom konkursen låg en avskrivning på 200 miljoner kronor som bolaget tvingades göra i delårsrapporten för andra kvartalet, bland annat som en följd av misstänkta bokföringsbrott av två tidigare chefer i bolaget. Åtal för de misstänkta brotten väntas före sommaren.

Panaxia var det tredje största värdetransportföretaget och hade cirka 400 anställda och omsatte nästan 600 miljoner kronor.

Konsekvenserna av konkursen var också störningar i handelns kontanthantering. Det har lett till att Riksbanken krävt en statlig utredning av hur värdetransportbranschen ska kontrolleras.

TT

Catarina Friskman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista