Riksdagens frikostiga pensionsvillkor blir kvar

1:16 min

Dagens riksdagsledamöter ser ut att få behålla sina goda pensionsvillkor.

Riksdagsstyrelsen har i dag tagit beslut om att föra fram ett förslag som innebär inkomstgarantin för ledamöter som lämnar riksdagen blir mindre generös, men bara för de ledamöter som väljs in i riksdagen för första gången nästa år.

För dem som blir omvalda gäller fortfarande samma regler.

I dag kan en ledamot som fyllt 50 år och suttit i riksdagen i sex år  lämna sitt uppdrag och sedan få en ersättning motsvarande 38 000 kronor i månaden fram till 65-årsdagen.

Alla åtta riksdagspartier är eniga om att detta är alltför frikostiga villkor och står bakom förslaget att huvudregeln i stället ska vara att en ledamot får ersättning i två år efter att han eller hon lämnat riksdagen.

I höst ska riksdagsledamöterna själva rösta om sina pensionsvillkor. Men det står nu klart att en majoritet av dem, med Socialdemokraterna och Moderaterna i spetsen, vill att de nya villkoren bara ska gälla för de som blir invalda i riksdagen för första gången nästa år.

De som redan sitter i riksdagen ska också i fortsättningen omfattas av de tidigare, mer generösa reglerna. Huvudargumentet är att samma villkor ska gälla hela riksdagstiden för en person som också blivit invald tidigare.

Men Miljöpartiet, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Centern är emot.

– Det ska vara lika regler för alla riksdagsledamöter, säger Miljöpartiets Mehmet Kaplan.

– Vi menar på att väljer man själv att ställa upp i 2014 års val, då vet man förutsättningarna och då bör man också gå in i det nya systemet som då är mindre generöst, säger Sverigedemokraternas Björn Söder.

– Det innebär att de nuvarande ledamöterna själva beslutar att de ska ha kvar de här guldkantande pensionerna, säger Centerns Anders W Johnsson.

Pontus Mattsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista