Susan Rice. Foto: Mary Altaffer/Scanpix.

Susan Rice blir Obamas rådgivare i utrikesfrågor

Beskrivs som en liberal interventionist
1:12 min

President Obama utnämnde i dag den kontroversiella FN-ambassadören Susan Rice till sin nya utrikespolitiska rådgivare. Rice hör till dem som vill att USA oftare ska ingripa i internationella konflikter.

Egentligen var det tänkt att Susan Rice skulle ha blivit utrikesminister. Men hon blev omöjlig på den posten efter en kontroversiell tv-intervju om vad som hände när den amerikanska beskickningen i Benghazi i Libyen stormades och bland annat ambassadören dödades.

Jobbet som utrikesminister gick i stället till John Kerry. Susan Rice blir nu Obamas främste utrikespolitiske rådgivare, en post som på många sätt är minst lika viktig.

Obama har koncentrerat mycket av utrikespolitiken till Vita huset och hans rådgivare får därmed ett mycket stort inflytande över den. Susan Rice brukar ofta beskrivas som en liberal interventionist, med det menas att hon ofta förespråkat att USA ska ingripa militärt i konfliktområden, inte minst med mänskliga rättigheter som argument.

Hon var till exempel en av dem som drev på att USA ingrep i Libyen. Som ny amerikansk FN-ambassadör kommer Obama att nominera folkrättsexperten Samantha Power, hon står för i princip samma politiska linje som Susan Rice. President Obama däremot har hittills visat sig mycket tveksam till att USA ska ingripa i konflikter som till exempel Syrien.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".