Foto: Scanpix

Obamas medarbetare bekräftar massövervakning i USA

Miljontals människor i USA får sina telefonsamtal övervakade efter ett hittills hemligt beslut i en specialdomstol för säkerhetsärenden.

Säkerhetsmyndigheten NSA har fått tillstånd av den hemliga domstolen FISA att dagligen övervaka trafiken via bredbands- och teleföretaget Verizon. Brittiska The Guardian, har tagit del av domslutet.

Det är första gången som en så omfattande massövervakning blivit känd under president Barack Obamas regeringstid, alltså en åtgärd som gäller oavsett om de granskade är brottsmisstänkta eller har begått brott, skriver The Guardian.

Spaningen gäller både inrikes- och utrikessamtal. Tillståndet gavs i april av domstolen, som kontrollerar och beslutar om övervakning. Regeringen har fått obegränsad befogenhet att samla in data fram till den 19 juli.

Den avslöjade övervakningen lär utlösa debatt i USA om i vilken utsträckning det är lämpligt att regeringen får spionera inrikes, kommenterar The Guardian.

Under George W Bushs tid som president var sådan övervakning vanligare i efterspelet till elfte september-attentaten 2001.

Uppgifterna om att USA:s myndigheter samlat in data om Verizonkundernas telefontrafik stämmer, bekräftar en medarbetare till president Obama, enligt Reuters.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista