Jobben kommer - men långsamt

Trots högkonjunkturen så ligger arbetslösheten kvar på en hög nivå. Det bekräftas av ny statistik från AMS idag.

AMS-chefen Anders L Johansson säger samtidigt att nu är det inte längre någon tvekan om att en vändning på arbetsmarknaden är på gång

Änå är det höga arbetslöshetssiffror som AMS publicerar idag. I slutet av januari var 8,6 procent antingen öppet arbetslösa eller deltog i olika arbetsmarknadsprogram och det är 0,7 procentenheter högre än för ett år sen. Och markant lägre siffror - det får vi enligt AMS-chefen vänta på ytterligare en tid - till slutet av det här året eller en bit in på nästa.

AMS kom idag också med sin yrkesbarometer för 2005 - alltså inom vilka branscher som det kommer att vara lättast eller svårast att få jobb under året. Vinnare är till exempel dom med IT-utbildning och dom med avancerade hantverksyrken och gymnasielärare. Sämre ser det ut för till exempel bank-och postkassörer och barnskötare. Men för unga som än så länge inte valt yrke så ser det allmänt sett ljust ut tycker Anders L Johansson:

De stora pensionsavgångarna som väntar det närmaste decenniet gör också att risken för brist på arbetskraft blir alltmer överhängande.

Reporter Johan Prane