Invånare i Passau i södra Tyskland städar upp nu när vattnet drar sig tillbaka där. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/Scanpix.

Översvämningarna kostsamma för Tyskland

Flera tyska delstater har drabbats hårt av de senaste dagarnas översvämningar, främst vid floderna Donau och Elbe. Ansvariga i delstaten Sachsen befarar kostnader på omkring 20 miljarder kronor, skriver tidningen Der Spiegel på nätet.

Fritz Jaeckel på Sachsens regeringskansli säger till tidningen att delstaten kommer att försöka få pengar ur EU:s katastroffond. I så fall krävs att de totala kostnaderna i hela landet uppgår till minst 3,67 miljarder euro, motsvarande drygt 31 miljarder kronor, säger han.

Den tyska regeringen har hittills utlovat snabbhjälp till de drabbade områdena på 100 miljoner euro, skriver Der Spiegel.

Fler delstater vid Elbe, Donau och Saale har drabbats hårt av översvämningarna.

I Dresden, huvudstad i Sachsen i sydöstra Tyskland, har Elbe dränkt vissa gator och hus. Även flera populära turistorter har drabbats.

Elbe fortsätter att stiga även i Sachsen-Anhalt, Brandenburg och Niedersachsen.

I Bayern är vattnet från den översvämmade floden Donau på väg att dra sig tillbaka, men det är inte dags att blåsa faran över ännu.

Delstaten Bayerns regeringschef Horst Seehofer säger i Frankfurter Allgemeine Zeitung att läget är „obeskrivligt illa“.

– Det överstiger alla dimensioner, sa Seehofer efter att ha flugit med helikopter över det drabbade området vid Deggendorf.

Översvämningarna är huvudnyhet hos flera av de tyska tidningarna på nätet i dag. Berliner Morgenpost direktrapporterar löpande om händelseutvecklingen.

Även lokalradion i östra Tyskland rapporterar live på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".