ETA-bomb skadade många i Madrid

Uppemot 40 människor skadades när en sprängladdning exploderade utanför ett konferenscenter i den spanska huvudstaden Madrid i förmiddags. Explosionen kom en halvtimme efter en varning av den baskiska terroristgruppen ETA. Dagens attentat är ett tecken på att ETA fortsätter sin blodiga kamp.

Den baskiska gruppen ETA, med våld som medel för att nå sitt mål ett fritt Baskien, har inte lagt ner vapnen.

Dagens attentat är ett tecken på att ETA inte tänker acceptera dels att den baskiska regionsledningen dragit det kortare strået i den dialog som pågått med den spanska premiärministern dels att parlamentet i Madrid häromdagen sa ett bestämt nej till ett självständigt Baskien.

ETA fortsätter sin blodiga kamp.

Låg i bilen
20 till 30 kilo sprängmedel var placerat i bilen, som exploderade vid halvtiotiden utanför konferenscentret i området Campo de las Naciones i utkanten av Madrid, enligt inrikesministeriet. Ett antal personer skadades.

I kväll skulle den spanske kungen Juan Carlos tillsammans med Mexicos president Vicente Fox inviga konstmässan Arco just där.

Sju gripna i norr
Samtidigt greps sju personer i natt i norra Spanien misstänkta för samröre med ETA i vad myndigheterna kallar en anti-terroristutrensning.

Den 30 januari slog ETA till senast. Då handlade det om en sprängladdning på ett semesterhotell vid Medelhavet, som skadade en person. Det var två dagar före omröstningen i det spanska parlamentet om förslaget till ett självständigt Baskien.

Nej till Batasuna
När det fick nej, beslutade raskt den baskiske regionsledaren Ibarretxe att utlysa val i Baskien den 17 april för att snabbt dra fördel av de baskiska nationalisternas besvikelse och ilska.

För att blidka den yttersta nationalistiska kanten och ETA kanhända, har han krävt att det förbjudna partiet Batasuna, som ses som ETA:s politiska gren, ska få delta i detta val, men Madrid har sagt nej.

Ibarretxe tar med eftertryck avstånd från ETA:s våldsmetoder, och är pressad av gruppen, som bedöms ha omkring 800 döda på sitt samvete.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se