Lärarna är förtvivlade, enligt Lärarförbundet. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Nationella prov överbelastning för lärarna

"Jag har rättat 588 nationella prov"
2:06 min

De nationella proven i skolan har blivit en orimlig börda för lärarna, som inte längre har tid att ägna sig åt sitt pedagogiska arbete. Det säger Lärarförbundet, som erfar att allt fler medlemmar vantrivs med sitt yrke sedan nationella prov har införts även i SO och NO.

– Jag är ju bara administratör nu den här terminen. Jag är inte någon pedagog eller klassledare, utan jag administrerar de nationella proven den här terminen. Och det är jättetråkigt, säger Susanne Morgan som undervisar i årskurs sex på Frejaskolan i Gnesta i Sörmland.

Syftet med nationella ämnesprov är att kontrollera om eleverna uppnått kunskapskraven i kursplanen. Utöver proven i matematik, svenska och engelska har man på försök i år även infört nationella prov för årskurs 6 och 9 i SO och NO, alltså samhälls- och naturorienterande ämnen.

För redan stressade lärare har det inneburit en överbelastning, anser Lärarförbundet och ordförande Eva-Lis Sirén.

– Det är en fullständigt tydlig bild vi har av det här ur alla aspekter. Lärarna är förtvivlade, många är gråtfärdiga och man går faktiskt på knäna. Det här håller inte, för lärarna måste få ägna sig åt det som är kärnuppdraget - att undervisa och också kunna förbättra resultaten.

De som förespråkar det här menar ju att nationella prov är ett sätt att garantera att betyg har samma valör oavsett om man befinner sig i Karlstad, Stockholm eller Malmö. Hur bemöter du det argumentet?

– Alltså med rätt förutsättningar kan ju nationella prov vara ett viktigt bidrag till likvärdigheten, men som det är nu har situationen både för lärare och elever blivit helt ohållbar, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket, betonar att de nationella proven har införts på uppdrag av regeringen. Men hon säger att Skolverket nu kommer att utvärdera.

– Vi samlar in synpunkter nu på hur det har fungerat och vi är jätteintresserade av det. Och det tittar vi på nu efter vårterminen när alla prov har genomförts.

Vad gör ni om det är väldigt många som är missnöjda?

– Det beror på vad de är missnöjda med. Det får vi ta ställning till då, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket.

Lärarförbundet vill ha kvar de nationella proven i svenska, engelska och matte, men proven i SO och NO borde vara frivilliga anser man.

Jag frågar Susanne Morgan på Frejaskolan i Gnesta, hur många nationella prov hon har rättat hittills den här terminen.

– Den här terminen har jag rättat 588 nationella prov, så det känns som jag inte gjort mycket annat den här terminen än att sitta framför en dator och mata in resultat, säger Susanne Morgan.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".