Integrationsminister Erik Ullenhag på Rinkeby Torg på nationaldagen. Foto: Per Hagström/Sveriges Radio.

Ullenhag i Rinkeby på nationaldagen

"Glädjen i att fira är att känna gemenskap"
1:44 min

Hur lång tid tar det att bli svensk? Frågan väcktes av integrationsminister Erik Ullenhag (FP) när han i dag talade på nationaldagsfirandet på Rinkeby torg i Stockholm. 42-årige Abdi Aziz kom till Sverige som 16-åring, han känner sig svensk.

– Man bor här, växte upp här och har familjen här och då är man en del av det svenska samhället, säger Abdi Aziz.

Spelar nationaldagsfirandet någon roll för känslan av att vara svensk?

– Absolut, glädjen i att fira nationaldagen och känna att man har något gemensamt. Jag tycker det är väldigt positivt att fira, framförallt i det här utsatta området.

Det var inte så länge sedan bilar brann och ungdomar drabbade samma med poliser här på Järvafältet i Norra Stockholm. Men i dag är det nationaldagsfirande på torget i Rinkeby. Hoppborgar, popcornmaskiner och vattenballongkastning har lockat många barn som rör sig över torget med svenska flaggor av papper i händerna.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) håller tal från scenen och berättar om en ung kille han mött i området, som menade att det tar generationer att bli och känna sig som svensk.

– Han säger så därför att arbetsmarknaden inte har varit öppen. Det är därför vi fokuserar så mycket på jobb. Han säger sannolikt så därför att skolan inte har fungerat tillräckligt bra i hans fall och han inte har godkända gymnasiebetyg. Så det är fortsatt fokus på jobb, kunskap i svenska språket och skolan som är nycklarna in. Men också en kamp mot främlingsfientlighet och diskriminering.

Nationaldagsfirandet, spelar det någon roll för den svenska identiteten?

- Det kan göra det. Det finns ju de som hävdar att utrikesfödda firar nationaldagen i högre grad än människor födda i Sverige.

- Som liberal tycker jag folk får fira vad de vill. Men i grunden behöver vi den här typen av samhörighet, där vi känner att det här är vårt samhälle gemensamt oavsett var vi kommer ifrån.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".