Westerberg utreder DI:s teaterprojekt

Den förre folkpartiledaren Bengt Westerberg blir den som ska granska turerna kring Dramatiska Institutet och det kritiserade projektet där barns sexualitet skulle utforskas. Det beslutade Dramatiska Institutets styrelse på onsdagen.

– Nu ska jag skaffa mig en egen bild av vad som har hänt. Det kommer att ta några veckor att göra det, säger Bengt Westerberg.

Vad tycker du om det du har hört?

– Det vill jag helst inte uttala mig om därför att jag nu är inne i en process där jag försöker skaka av mig de bilder som jag redan bär med mig och de förutfattade meningar som jag kan ha haft. Jag ska börja om från början, så att säga. 

När ska man generellt prata om sex med barn? 

– Det har jag ingen uppfattning om och det kommer jag inte att ha någon uppfattning om. Det är inte det jag kan bidra med. Jag ska titta på hur det här projektet har genomförts, om man har haft rimliga kontroller, vem som eventuellt har ansvar för det som har inträffat. Det är den typen av frågor som jag ska försöka belysa, säger Bengt Westerberg. 

Förutom det möte som Dramatiska Institutets styrelse hade på onsdagsmorgonen och där Bengt Westerberg utsågs till utredare av det infekterade teaterprojektet, hölls ett möte på tisdagskvällen. 

Ansvariga skulle förklara sig
Det var på det mötet, på Stensö skola i Nacka, som projektets ansvariga, bland andra Suzanne Osten, skulle förklara sig för föräldrarna. 

Ett 40-tal hade kommit, många frågande och en del upprörda. Vid det mötet kom nya uppgifter fram om att ytterligare en lärare suttit med vid uppläsningen av den omdiskuterade sexnovellen för barnen som inte heller stoppat studenten från DI att fortsätta läsa. 

Förkylning hindrade stopp för uppläsning
Tidigare har det sagts att den lärare som varit med stoppat högläsningen men så var alltså inte fallet. Förklaringen till det är, enligt rektorn på Stensö skola Inga-Lill Andersson, bland annat att läraren var förkyld. 

En förälder, Vanja Kogej som har sin sexårige son i klassen, säger till Ekot att hon också är upprörd över att åtta andra studenter suttit med men att inte heller de stoppat uppläsningen. 

Sonen hade inte vågat berätta hemma eftersom han hade tyckt historien var äcklig. 

Pratade kondomer med nioåringar
En annan uppgift som kom fram var att en grupp nioåringar på skolan fått sitta i grupper och berätta hemlisar och då hade man diskuterat kondomer och på vilket sätt de används.

Flera föräldrar har nu bokat in möten med skolpsykologen tillsammans med barnen, säger rektorn vid Stensö skola.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se