Omröstning om ryska regeringen

Det ryska parlamentet duman röstar på onsdagen om en misstroendeförklaring mot regeringen. Det är en följd av ett landsomfattande missnöje med indragna förmåner för redan fattiga ryssar som pensionärer, studerande och handikappade.

– Vi anser att reformerna som beslutades förra året har fått katastrofala konsekvenser och innebär social instabilitet.

Så motiverade en av oppositionsparlamentarikerna, Sergej Baburin, misstroendeomröstningen i det ryska parlamentet på onsdagen.

Kommunistpartiet, liberaler och nationalister i Rodina samlade de nödvändiga 101 underskrifterna för en misstroendeomröstning. En omröstning som med stor sannolikhet inte ruckar på regeringen, eftersom duman domineras av regeringen Putins stödparti Jedinaja Russia, Förenade Ryssland. Och där har alla ledamöter manats att rösta för regeringen.

Dagliga protester
Omröstningen följer på dagliga protester över hela landet mot en så kallad social reform, att ersätta gratisförmåner för en rad grupper med pengar.

Förändringen trädde i kraft vid nyår. Men pensionärer, studenter och människor som haft gratis mediciner och tandvård, har inte fått lika mycket pengar som förmånerna var värda. Ute i regionerna saknas dessutom pengar att ersätta förmånerna med.

Demonstrationer
President Vladimir Putin har i hast lovat bland annat höjda, tidigarelagda pensioner och ersättningar till militära. Men missnöjet består. I Moskva demonstrerade civilanställda inom det enorma militärindustriella komplexet. De får ingen löneförhöjning när Putin lovat militärer 20 procents lyft nu för att stävja missnöjet.

Regeringen faller inte idag, men de tre ansvariga ministrarna bakom reformerna sitter löst. Om ett tag kan presidenten mycket väl göra sig av med dem. Just nu behövs de som buffert för missnöjet så att de inte spiller över för mycket på presidenten själv. Opinionssiffrorna har aldrig varit så dåliga som nu för president Putin.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se