Entrén till NSAs datacenter i Utah, USA. Foto: Rick Bowmer/Scanpix

USA:s regering samlar in datatrafik

1:21 min

USA:s regering kartlägger inte enbart telefontrafiken för tiotals miljoner amerikaner. Den går också i hemlighet in direkt i flera stora internetföretags databaser och samlar information om privatpersoner. Det skriver Washington Post.

Enligt tidningen har National Security Agency, NSA, som är USA:s motsvarighet till Försvarets radioanstalt, fått tillstånd att gå in i databaserna hos nio ledande internetföretag och samla information om bilder, video, ljudinspelningar, fotografier, e-post och så kallade dataloggar. Det gör det möjligt att kontrollera människors kontakter och förflyttningar.

Enligt en anonym regeringskälla till Reuters godkänns kartläggning enbart av ickeamerikaner bosatta utanför USA.

Allt motiveras med terroristbekämpning. I programmet, som kallas PRISM och som är okänt för de allra flesta, deltar, mer eller mindre frivilligt, företagen Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube och Apple.

Att samla in massor av information utan speciellt mål, utan tillstånd och utan brottsmisstanke kritiserades av Barack Obama när George Bush gjorde det som president.

Dagens uppgifter i USA pekar på att Obama fortsatt kontrollerna. Enligt Washington Post bidrar information från PRISM stort till de säkerhetsbedömningar presidenten får.

Allas rörelser på nätet ska inte följas, och så kallad överskottsinformation ska inte användas, sägs det.

Debatten liknar den som fördes om FRA i Sverige för några år sedan om integritet kontra brottsbekämpning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista