1 av 2
Turkiets premiärminister Erdogan möttes av anhängare på flygplatsen i Istanbul. Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix
2 av 2

Turkiets premiärminister Erdogan möttes av jubel

Kallade protesterna förklädd vandalism
2:10 min

Efter att ha återvänt från en utlandsresa möttes Turkiets har premiärminister Tayyip Erdogan av tusentals jublande anhängare på flygplatsen. Samtidigt hölls protester på Taksimtorget i Istanbul under torsdagskvällen. Den turkiske premiärminstern bad demonstranterna att upphöra och återskapa lugnet.

– De som kallar sig journalister och konstnärer och de som kallar sig politiker har ägnat sig åt oansvariga provokationer. Den här vandalismen förklädd i demokratiska protestester borde komma till ett slut, sa Tayyip Erdogan på flygplatsen.

Anhängare ropade hans namn och viftade med den turkiska flaggan och det styrande AK-partiets flagga med en glödlampa. Folkmassan stöttade genom hyllningar och burop, beroende på budskapet, vissa skrek "låt oss krossa Taksimtorget" där demonstranter återigen samlats för att protestera mot premiärministerns politik.

Protestvågen började efter ett hårt polisingripande med tårgas och vattenkanoner mot fredliga demonstranter som försökte rädda träd i en park i Istanbul.

Tayyip Erdogan sade också att även om vissa ser premiärministern som vald av 50 procent av befolkningen, så ser han sig som tjänare till 76 miljoner turkar.

Tidigare under dagen sade Erdogan att det finns extremister bland demonstranterna och att vissa av dem har kopplingar till terrorism. Efter det talet föll den turkiska börsen.

– En lobby med ljusskygga intressen tror att de kan hota oss med spekulationer på börsen, sa den turkiske premiärministern om börsraset.

På Taksimtorget i Istanbul fortsatte tusentals att samlas under kvällen och natten, vissa skrek att premiärministern måste avgå, andra dansade.

Bedömare har hållit andan inför premiärminister Tayyip Erdogans återkomst, många har sett det som ett vägskäl, som avgör vilken riktning proteströrelsen kommer att ta. Men demonstranterna här känner inte att den turkiske premiärministern lyssnar på dem.

– Premiärministern är så obstinat och det är inte så smart, sa Sezen Yalcin, mitt i den omstridda parken, det kommer leda till mer brutalitet från polisen och mer motstånd från folket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".