1 av 2
Hezbollahsoldater skjuter I luften för att fira segern al Qusayr. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik

I huvudet på en milisman från Hizbollah

I huvudet på en Hizbollah-milisman
2:52 min

De syriska rebellernas förlust i staden al Qusayr i onsdags, är ett allvarligt bakslag för revolten mot Bashar al-Assad. Men vad motiverar Hizbollahs soldater att gå in i ett grannland för att skydda dess regim? Vår korrespondent har fått en ovanlig intervju med ett av Hizbollahs befäl, som beskriver segern i al Qusayr som avgörande.

Att rebellstyrkorna besegrades i onsdags, var nästan uteslutande den libanesiska milisen Hizbollahs förtjänst, den syriska armén hade inte klarat det på egen hand.

– Game over, spelet är slut, sa vi till rebellstyrkorna efter att vi hade tagit över deras kommunikationsutrustning, säger han segervisst.

– Det här var en strategisk seger för oss och de kommer inte att kunna återhämta sig. Småstrider kommer att fortsätta, explosioner och självmordsbombare, ungefär som i Irak, men strategiskt har vi besegrat dem.

Han vill inte framträda på bild eller med sitt eget namn.

– Kalla mig Hassan, säger han.

Han är 36 år gammal, milisman på heltid sedan 1993. Han tillbringade 22 dagar i al Qusayr. Med övertygat lugn beskriver han hur den grupp milismän han var ansvarig för, gick från gata till gata, hus till hus, rum till rum och rensade upp i gatustrider och gerillakrigföring, som den syriska armén inte behärskar.

Hassan kan inte säga hur många han själv dödat i al Qusayr, men det var fler än 30 konstaterar han. Själv förlorade han fyra män.

Var det svårare att döda när motståndarna också var muslimer?

– De är inte muslimer. De ingår i en amerikansk-israelisk konspiration mot Hizbollah och motståndsrörelsen. De har bara tillfälligt avlägsnat den israeliska flaggan och hissat al-Qaidas och Jabhat al Nusras flagga.

Hassan från Hizbollah anklagar också rebellstyrkorna för att ha använt civilbefolkningen i al Qusayr som mänskliga skölar, något Hizbollah själva brukar anklagas för av Israel. Om två dagar ska han återvända till Syrien. Var han blir skickad vet han inte, Aleppo, utkanten av Damaskus eller Idlib.

– Det bestämmer inte jag, men alla vi som strider för Hizbollah gör det av övertygelse, inte för att vi har fått pengar som de där stackars legosoldaterna på den andra sidan. De kommer från Filippinerna, Yemen, Libyen, Balkan, Tjetjenien, säger Hassan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".