Mobiltelefoner ska rädda liv i Afrika

Professor: "Sjukvården är bristfällig"
2:01 min

Smarta telefoner ska minska barnadödligheten i Afrika. Svenska forskare inleder nu ett projekt där sjukvårdspersonal på landsbygden i Malawi utrustas med smarta telefoner med medicinska manualer och lättare medicinsk mätutrustning för att snabbare och bättre ställa rätt diagnos.

Sven Carlsson, professor vid Lunds universitet, säger till Ekot att de smarta telefonerna kommer vara ett stöd som i förlängningen räddar liv.

– Malawi är ett av världens fattigaste länder och sjukvården är bristfällig och det gäller speciellt på landsbygden, säger han.

Mer än vart tionde barn som föds i Malawi kommer inte att få uppleva sin femårsdag. De vanligaste sjukdomar som drabbar barnen är malaria, diarré, mässlingen och hjärnhinneinflammation och det är sjukdomar som i de flesta fall går att behandla om rätt diagnos ställs.

Tanken med det EU-finasierade projektet är att sjukvårdspersonal på Malawis landsbygd skall bli snabbare och bättre på att behandla allvarliga sjukdomar. Idag använder sig sjuksköterskorna på Malawis landsbygd av Världshälsoorganisationens sjukvårdsmanual som hjälper sjukvårdspersonal att identifiera sjukdomar och rekommenderar lämpliga behandlingar.

– Det här papperssystemet är väldigt otympligt att arbeta med, säger Carlsson.

Från och med årsskiftet kommer upp emot 300 sjuksköterskor att utrustas med smarta telefoner som skall underlätta och snabba på de medicinska bedömningarna. Telefonen skall också kunna mäta puls, andning och kroppstemperatur. Uppgifterna kommer sedan att samlas central i landet.

– Fördelen med att man mäter saker och ting och samlar det centralt är att man relativt snabbt identifierar när det är ett utbrott av vissa sjukdomar, säger Sten Carlsson.

De smarta telefonerna kommer alltså att kunna ge en bild av sjukdomarnas geografi och effektivisera distributionen av medicin. Forskarna i Lund, Cork på Irland och Oxford i England är experter på att ta fram unika och billiga it-lösningar som fungerar i fält och som skall fungera långt efter att projektet är slutfört.

– Det sker på gräsrotsnivå direkt i form av ambulerande sjukvårdare, det är dem vi utbildar direkt. Det finns inga pengar att hämta i det för externa - det är bara barnhälsa det gäller. Inga dyra apparater och det gör att vi tror att det kommer fungera bra, säger Bo Andersson, lektor på universitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".