Få politiker följer kommunala folkomröstningar

"Många möjligheter att underminera"
1:59 min

För ett par år sen blev det lättare att få till stånd kommunala folkomröstningar. Sedan dess har det varit sju folkomröstningar, men i de allra flesta fall har politikerna valt att inte följa omröstningarnas resultat.

Att det blivit så är inte konstigt anser David Karlsson som är docent och kommunforskare på Göteborgs universitet.

– Problemet är ju inbyggt i hur det här folkinitiativet är konstruerat. Det är ju lagstiftaren som i sin vishet har skapat ett system där man kan tvinga fram en folkomröstning men inte ett resultat, säger David Karlsson.

2011 ändrades reglerna för folkomröstningar. Om 10 procent av de som får rösta i en kommun vill ha en folkomröstning ska det bli en - om inte två tredjedelar av kommunfullmäktige röstar emot.

Den sammanställning som David Karlsson gjort och som Dagens Nyheter skriver om i dag visar alltså att kommunpolitikerna i de flesta fall inte följer valresultatet om det går emot kommunens linje.

Inte så konstigt kanske eftersom det ju sällan är särskilt många som röstar i den här typen av folkomröstningar. I praktiken kan en folkomröstning innebära att en liten grupp människor river upp ett beslut som kommunfullmäktige med många fler väljare bakom sig har fattat.

Odemokratiskt alltså. Men en annan forskare, Bruno Kaufman som är statsvetare och även miljöpartist ser det på ett annat sätt - att majoriteten i kommunfullmäktige har makten att se till att röstdeltagandet blir lågt för att sedan kunna legitimera att de inte följer valresultatet.

 – Nu är det ju lätt så att man från majoritetens sida kanske väljer en dag där de flesta är borta, att man inte möjliggör förtidsröstande som i vanliga val. Det finns väldigt många möjligheter att underminera en folkomröstningsprocess, säger Bruno Kaufman.

Vi befinner oss fortfarande på ett nybörjarstadium konstaterar Bruno Kaufman, många folkomröstningar är helt enkelt dåligt hanterade. Kommunforskaren David Karlsson tror att politikernas sätt att hantera valresultat kan få konsekvenser.  

 – Jag skulle gissa på att folkinitiativen blir färre om man inser att de inte får någon verklig effekt för då minskar ju incitamenten att genomdriva dem, säger David Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".