Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

EU ger brottmisstänkta flera nya rättigheter

Beatrice Ask: "Jag är väldigt nöjd"
2:16 min

Det ska bli mer självklart att brottsmisstänkta i Europa får rätt till en försvarsadvokat. Efter ett par års diskussioner har nu EU beslutat om en ny lag som bland annat ger rätt till försvarare redan under polisförhör.

Sveriges justitieminister Beatrice Ask välkomnar beslutet.

– Jag är väldigt glad och nöjd över det, naturligtvis. Det här är en fråga som Sverige har drivit länge, säger Beatrice Ask (M).

Det kanske låter som en självklarhet att en brottsmisstänkt ska ha rätt till försvarsadvokat, men i till exempel Nederländerna är det i dag bara riktigt unga misstänkta brottslingar som har rätt till en försvarare redan under de första polisförhören.

I andra EU-länder händer det att misstänkta nekas att prata ostört med sin försvarare, utan att någon annan lyssnar. Det här ska det nu bli ändring på.

– Vi måste ha åtgärder i vårt samhälle för ökad säkerhet, men vi måste också ha åtgärder för individers rättigheter, säger EU:s justitiekommissionär Viviane Reding.

När Sverige var EU-ordförande 2009 drev man igenom en färdplan för mer gemensamma regler om hur rättsprocesser ska gå till i Europa.

Förhandlingarna har gått ganska trögt, inte minst för att många länder är rädda att det ska bli dyrt att anpassa deras rättssystem efter nya krav från EU.

Ändå har EU tidigare bland annat kunnat besluta att misstänkta har rätt till översättning och tolkning om de ställs inför rätta i ett annat EU-land.

Nu skärper man alltså rätten till försvarsadvokat, och dessutom rätten för en gripen person att ta kontakt med anhöriga.

EU-kommissionen pekar på att en polischef i Mellansverige för fyra år sedan hävdade att polisen inte måste meddela anhöriga förrän fyra dygn efter att en person har blivit gripen.

Justitieminister Beatrice Ask hävdar att Sverige ändå i dag i huvudsak redan når upp till de minimikrav som EU sätter upp. Men de nya reglerna kan ändå komma svenskar till godo, säger hon.

– Vi har haft ärenden i Sverige där människor har varit utomlands, blivit misstänkta för någonting och där det har diskuterats att man inte visste vad det handlade om, att det var svårt att få ett försvar och så vidare. Nu löser vi de grundläggande rättigheterna, och det är otroligt centralt, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".