USA:s övervakning påverkar Sverige

1:12 min

Den massiva övervakningen av telefon och datatrafik som avslöjats i USA har betydelse även för Sverige. Många svenska myndigheter, kommuner och företag har datatrafik som passerar över USA och kan avlyssnas av amerikansk underrättelsetjänst.

– Det är tyvärr i allra högsta grad möjligt, säger StefanThelberg som är vd på IT-säkerhetsföretaget Stay Secure

Svensk datatrafik passerar över USA innan den når adressaten här, eller i något annat land. Den går också den vägen för att spamfiltreras där skräppost plockas undan.

– Då har den alltså fysiskt gått via USA där amerikanska myndigheter, om de så önskar, kan lägga händerna på den data, den information som skickas.

Stefan Thelbergs företag har riktat in sig svenska kommuner och myndigheter. Man har identifierat sju myndigheter, som SMHI och 14 kommuner däribland Stockholm, vars datatrafik går över USA. De använder sig av amerikanska storföretag som Microsoft och Google.

Kommunerna borde åtminstone informera medborgarna om att deras datatrafik går över USA och kan avlyssnas. De borde också fundera på vilken dataleverantör de ska använda sig av, menar Thelberg.

– Det är ju fullt möjligt att välja en leverantör som inte är fysiskt belägen i USA. Tyvärr är man generellt sett ganska dåliga på att hitta lokala leverantörer.

Per-Anders Rehn

Ekot i samarbete med Nyheter P4 Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista