Danska barn ska få längre skoldagar. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Stor skolreform i Danmark på väg

"Svårt för eleverna att ställa krav"
1:34 min

Den danska grundskolan står inför en stor förändring. Regeringen tillsammans med två av oppositionspartierna - Venstre och Dansk Folkeparti - beslutade igår att införa heldagsskola med längre skoldagar och mer undervisning i till exempel danska och matematik.

Men danskarna är delade i sina åsikter om den nya grundskolan. Agnete Vienberg Hansen, ordförande för danska skolelevers intresseorganisation är besviken på reformen, som hon tycker är oambitiös:

– Det står inte nedskrivet i reformen att vi ska ha en aktiv dag med varierad undervisning och en kombination av lek och lärande, så som man talade om från början. Och det gör att det blir svårt för eleverna att ställa krav, säger Agnete Vienberg Hansen till  Danmarks Radio.

På fredagen kom Socialdemokraterna, Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti i regeringen överens med oppositionspartierna Venstre och Dansk Folkeparti om att göra den danska grundskolan till en heldagsskola.

Det skulle innebära längre skoldagar med fler undervisningstimmar men också bland annat idrott och rörelse varje dag och obligatorisk läxläsning på skolan.

Men eftersom De Konservativa är emot förändringen kommer hela reformen inte att kunna genomföras förrän efter nästa riksdagsval, som hålls senast 2015.

Trots det anser Anders Balle, ordförande i danska Skolledarnas förening att man redan i höst ska börja genomföra alla förändringar man kan - genom lokala beslut och dispenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".