Leif GW Persson stödjer Särehetsbranschens förslag. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Säkerhetsbranschens kritiserade förslag får stöd

Leif GW Persson: "Det har jag tjatat om länge"
2:15 min

Säkerhetsbranschen har i dag väckt frågan om att de borde ta över arbetsuppgifter från polisen, som står inför en stor omorganisation. Förslaget kritiseras från många håll. Men Leif GW Persson, kriminologen och professorn tycker att det är bra.

– Det har jag tjatat om länge, polisen ska ägna sig åt tre saker. Utredningar av grova brott. Upprätthållande av allmän lag och ordning, samt utryckningsverksamhet. Allt annat kan de med fördel överlåta på andra, säger kriminologen och professorn Leif GW Persson.

Svensk polis står inför den största omorganisationen på 50 år, och Rikspolischef Bengt Svensson har sagt att omorganisationen är ett bra tillfälle att se över polisens arbetsuppgifter.

Intresseorganisationen Säkerhetsbranschen säger i dag att polisen måste avlastas - och att flera av myndighetens nuvarande uppgifter kan utföras av bevakningsföretag.

Det kan exempelvis handla om bevakningar av brottsplatser, omhändertagande av djur, transporter eller pass-hantering.

– Det här har ju utretts i omgångar, och alla utredare har kommit fram till samma slutsats. Sådan här skit ska de inte hålla på med, för det tar tid från annat, säger Leif GW Persson.

Men polisernas fack, Polisförbundet, vill inte att medlemmarnas arbetsuppgifter flyttas över till privata aktörer.

– Polisen utgår från medborgarnas uppdrag och är skattefinansierad. Privata säkerhetsbolagens uppdrag utgår från de som betalat bäst, och då har de alltid ett vinstintresse. Så att säkerhetsbransch ska ta över polisiära arbetsuppgifter med ordning och trygghet, tycker vi inte är aktuellt, säger ordförande Lena Nitz.

Även de ledamöter vid Rikspolisstyrelsens styrelse som Ekot pratat med, är skeptiska.

Ledamot Inger Davidsson, tidigare kristdemokratisk civilminister.

– Det fodrar ju en ordentlig genomgång i så fall om vilka uppgifter som skulle kunna vara aktuella. Men det viktiga är att håller isär de uppgifter som bara polisen kan sköta för att de har våldsmonopol, säger Inger Davidsson.

Ledamot Johan Linander, riksdagsman för Centerpartiet.

– Myndighetsutövning ska myndigheter ha hand om, helt enkelt. Om man avhyser en person, säger "du får inte vara här", då är det ett myndighetsingripande som en myndighetsperson ska göra.

Den åsikten delas även av ledamot Elin Lundgren, som sitter i riksdagen för Socialdemokraterna. Hon håller dock med Säkerhetsbranschen om att polisens bristande effektivitet är ett problem som måste åtgärdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".