Demonstranter springer undan från brinnande däck och sammandrabbningar på lördagen mellan beväpnade grupper i Benghazi. Foto: Abdullah Doma/scanpix.

Dödliga protester i libyska Benghazi

I staden Benghazi i östra Libyen har minst 25 människor dödats och ett 70-tal skadats när olika grupper drabbade samman.

Enligt invånare i Benghazi hade demonstranter, vissa beväpnade, samlats utanför högkvarterat som tidigare libyska rebeller har där. Rebellgruppen har ombildat sig till en milisstyrka som den säger  har godkänts av  Libyens försvarsdepartement.  

Demonstranterna, eventuellt understödda av libyska regeringsstyrkor, drabbade samman med milisen "Libya Shield brigade" i Benghazi och strider pågick i flera timmar.  

Efter den libyske diktatorn Muammar Gadaffis fall var det meningen att rebellstyrkorna skulle överlämna sina vapen och en ny regelrätt armé bildas.  

Men centralregeringens styrkor är fortfarande för svaga för att klara säkerheten och många tidigare rebeller har bildat en rad nya beväpnade grupper, miliser, på flera håll i Libyen.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".