Konrad Subchinski framför en av sina översvämmade verkstadslokaler i Magdeburg. Han och hans två medarbetare tror att kostnaderna för översvämningen minst ligger kring 1 miljon kronor. Foro: Daniel Alling/Sveriges Radio

Omfattande skador i översvämningsdrabbade Magdeburg

"Skit att det här skulle hända"
2:00 min

I Tyskland och i flera delar av Centraleuropa fortsätter översvämningarna längs floderna Elbe och Donau och ställa till med stora skador.

Donau har också trängt i den ungerska huvudstaden Budapests gator men myndigheterna där säger sig ha kontroll på situationen.  I tyska Magdeburg måste många invånare räkna med stora skador på sin egendom.

Konrad Subchinski talar från hjärtat när han för första gången är på väg att besiktiga översvämningsskadorna på sin verkstad som ligger precis vid Elbes strand i de norra delarna av Magdeburg.

– Det är skit att det här skulle hända, det kommer dröja flera dagar innan vi kan börja arbeta här igen säger han.

Vi får vada in till anläggningen, det bruna elbevattnet står högt kring hela anläggningen. En medarbetare går in i en av verkstadshallarna. Det finns minst 30 centimeter djupt sörjigt vatten inne i byggnaden.

– Det kommer kosta upp mot en miljon kronor minst det här, säger Konrad Subschinski i en spontan första uppskattning.

Men han tror det kommer komma ännu fler kostnader när man vet hur mycket vattnet skadat till exempel maskinerna. Här hann man dock i fredags lyfta upp de mest värdefulla på stora hyllor.

Herr Subchinski är inte ensam. Den på många håll rekordhöga Elbe orsakar mångmiljardskador när det väldiga vattenmassorna drar norrut genom Tyskland mot havet. Flera småstäder runt Magdeburg är delvis eller helt evakuerade och i stadsdelen Rothensee i Magdeburg har tusentals människor lämnat sina hem.

20 kilometer extra vallar, byggda av tusentals frivilliga, militäre och brandmän, skyddar ännu de centrala delarna av staden, men floden ska stiga ytterligare några centimeter från sina redan rekordhöga nivå.

Kostnaderna för översvämningskatastrofen bara i Tyskland uppgår till motsvarande flera miljarder kronor. Bönder har fått se sina åkrar förstörda, och många husägare måste räkna med dyra reparationer på sina hus. Enligt medieuppgifter planerar den tyska regeringen ett toppmöte inom kort mellan staten och alla 16 delstaterna, för att kostnaderna för översvämningarna ska slås ut på hela landet och inte bara belasta de mest drabbade delstaterna.

Konrad Subschinski vill helst inte tro det han ser där vid sin verkstad,.

– Du måste förstå, igår var här helt torrt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".