Människor i Sydafrika ber för Mandela och väntar på besked om hans tillstånd. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Sydafrika väntar på besked om Nelson Mandela

"Det är dags för sydafrikanerna att släppa honom"
1:34 min

I Sydafrika är den förre presidenten Nelson Mandela kvar på sjukhus. Inga nya uppgifter om hans hälsa har kommit sedan i går om att hans läge är "allvarligt men stabilt". Presidenttalesmannen Mac Maharaj säger att med tanke på Mandelas höga ålder måste man se realistiskt på situationen.

– Vi vill att han ska vara hos oss för evigt, men vi måste vara realistiska säger presidenttalesmannen Mac Maharaj som är den som för talan utåt om Mandelas hälsa just nu. Han är inte mer än en människa och han är gammal och bräcklig, sa Maharaj, som samtidigt var tacksam för att stämningen kring Mandela inte har blivit hysterisk den här gången, människor väntar i lugn och värdighet på nyheter.

Men den utlovade uppdateringen om vad som händer med Mandela, som skulle kommit vid lunchtid ställdes in, och det enda Sydafrika har kunnat göra i dag är att be i kyrkorna som vanligt varit fulla till söndagsgudstjänst.

Utanför sjukhuset i Pretoria där man tror att Mandela vårdas och utanför hans hem i Johannesburg står lokala och internationella medier fortfarande och väntar, men runt om pågår stadslivet som vanligt.

Det är dags att släppa honom nu, lyder rubriken på en av söndagstidningarna, som har en intervju med en mångårig kamrat till Mandela.

– Vi vill alla att han ska bli bättre, men det är också dags för sydafrikanerna att släppa honom, säger Andrew Mlangeni som satt i fängelse med Mandela på Robben Island. Om hans familj släpper honom så kommer Sydafrikas folk följa efter, säger Mlangeni i intervjun med Sunday Times.

– Vi kommer säga tack Gud att du gav oss den är mannen, och så kommer vi låta honom gå.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".