Vad krävs för att få kallas restaurang? Debatten pågår i Frankrike. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Fransmän diskuterar riktlinjer för restauranger

1:51 min

I Frankrike pågår en diskussion om vilken servering som ska få kallas restaurang. Duger det med att servera industrimat? Nej, anser socialisten Pascale Got, som har lagt fram ett förslag i parlamentet för att skydda ordet restaurant.

En kock som arbetar med råvaror är vad parlamentsledamoten Pascale Got anser borde krävas för att få kalla en servering restaurang. I dag är det alldeles för mycket halvfabrikat, industrimat och mikrovågsugnar på de franska matställena, anser hon. Fransk kokkonst ska försvaras. Efter hästköttskandalerna har frågan blivit extra het. 

Reaktionerna bland de som i dag kallar sig restaurangägare är splittrade. Vissa förkastar idén och säger att de skulle skapa förvirring och hota restaurangbranschen. Andra talar om nya arbetstillfällen, om maten måste vara hemlagad. Ett förslag är att skilja ut de som serverar egen lagad mat genom att kalla de till exempel kvalitetsrestaurang.

En kock i Limoges intervjuad av franska TV3 säger att det är okej om en kock använder frysta ingredienser till en grönsaksblandning, piperade eller ratatouille, men att bara värma upp innehållet i en konservburk och servera duger inte för att kallas restaurang.

Upp emot 30 procent av dagens franska matställen sägs servera industrimat. Snabbmat och take-away har också vunnit stora marknadsandelar till nackdel för bordsservering och den traditionella trerättersmenyn. Diskussionen om vad som är en restaurant kommer efter att Frankrike 1995 kvalitetsskyddade de franska bagerierna och sa att endast de som bakar brödet själva är ett bageri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista