1 av 2
Erik Ullenhag i Tensta 2012. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix
2 av 2
Diskrimineringsombudsmannen (DO) Agneta Broberg. Foto: Maja Suslin/Scanpix

DO om flytten till förorten: "Olyckligt"

1:30 min

Integrationsminister Erik Ullenhag vill flytta Diskrimineringsombudsmannen till någon av stockholmsförorterna Tensta eller Rinkeby. Syftet är att skapa en mer positiv utveckling i utsatta förorter skriver Erik Ullenhag på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Men förslaget om flytt uppskattas inte av diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg.

Myndigheten som under åren kritiserats mycket för långa handläggningstider och för få avgjorda ärenden, har inte tid med en flytt tror hon.

–  Vi har ju under 1,5 år haft ganska omfattande arbete internt med att utveckla myndigheten och har verkligen kommit igång och det innebär ju konsekvenser för de leveranser vi kan göra så det är lite olyckligt, säger Agneta Broberg.

Tanken är att myndigheten med sina omkring 100 anställda ska flytta i samband med att hyresavtalet inne i Stockholms city går ut vid årsskiftet 2014–2015. Myndigheten har nu några månader på sig att analysera vad en flytt kan komma att innebära.

Det finns en poäng för en myndighet som DO att finnas inne i Stockholm tycker Agneta Broberg.

– En av orsakerna till vår centrala placering förut har ju varit tillgänglighetsfrågan utifrån alla diskrimineringsgrunder vi har.

Men integrationsminister Erik Ullenhag tycker att fördelarna med en flytt överväger den påfrestning det skulle innebära för DO.

– Överhuvudtaget behöver vi få mer statlig och kommunal förvaltning i mer utsatta områden. Det är en del i att få igång en mer positiv utveckling i de här stadsdelarna.

Varför skulle det ge mer jobb?

– Till att börja med handlar det om att det blir omkring 100 personer som kommer till ett område och har sin arbetsplats där vilket i sig ger en positiv signal att staten är en del av de här områdena. Det ger också möjlighet till kringservice som lunchrestauranger och serviceverksamhet när du får in arbetsplatser.

Men varför DO?

 – Det är en myndighet som lyder under regeringen vars hyresavtal snart går ut och som nu ligger i centrala Stockholm.

Enligt Erik Ullenhag finns det ingen tanke med att just den här myndigheten flyttar annat än att hyresavtalet inne i Stockholms city snart går ut.

Om flytten ska gå till Tensta eller Rinkeby vet Erik Ullenhag inte i dag, inte heller hur många jobb det i praktiken kan ge.

Det har ju kommit kritik tidigare om att service som exempelvis banker försvinner från förorter som redan är socialt utsatta och kanske kan det här leda till att de kommer tillbaka, säger Erik Ullenhag.

 – Jag fattar ju inte beslut om var banker ska lokaliseras men har man fler arbetsplatser i en stadsdel så ökar ju det möjligheten till annan kringservice.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista