Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kroniskt sjuka patienter tror på nätjournaler

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 11.39
"Just för patientinflytande känns det värdefullt"
(1:57 min)

Många kroniskt sjuka patienter tycker att det är bra med patientjournaler på nätet. Det blir lättare att följa sin sjukdom och att hålla koll på vad läkaren har sagt utan att behöva ringa upp eller boka besök. Patientföreningen Mag- och tarmförbundet ser fram emot digitala journaler.

– Vi tycker att det är väldigt positivt. Just för patientinflytande känns det väldigt värdefullt att våra medlemmar får tillgång till sin historia. Exempelvis när det gäller den framtida vården, hur ska min behandling se ut de närmaste månaderna. Att man faktiskt kan gå tillbaka till vad doktorn sa.

Överlag är det de kroniskt sjuka patienterna som är mest positiva och som kan se en tydlig nytta med att själv kunna logga in och läsa sin journal på datorn hemma. Det tror många läkare och patienter som Ekot har talat med.

Trots att Läkarförbundet har haft starka synpunkter på att patientjournaler framöver ska finnas på internet, så vill läkarna ha digitala journaler, men de vill inte ha det genomfört för alla patientgrupper samtidigt. Det finns flera patientgrupper som kan fara illa av att läsa sin journal ensam, till exempel en cancerpatient.

 – Om du får ett besked att din cancer plötsligt har spridit sig, så får du absolut inte få det hemma vid datorn utan man måste ju sitta med någon som kan förklara, antingen: ja tyvärr, det har spridit sig, vi ska göra detta och detta. Eller: Det är inte så illa som det ser ut. Allt det som har med vården att göra. Det är ju det man missar när man bara slänger ut allt över nätet och tror att allt är bra. Det är det inte, säger Karin Båtelson på Läkarförbundet.

Enligt Läkarförbundet kan man inte generalisera om att patienter inom till exempel cancervård och psykiatri inte ska ha tillgång till sin journal, utan beslutet måste ligga på en individuell nivå. Att patient och läkare kommer överens om i vilken utsträckning patienten ska och bör och vill ha tillgång till sin journal.

Wictoria Hånell, på Mag- och tarmförbundet tror att digitala journaler bara är början.

– Det här är bara ett sätt för våra medlemmar att få mer information om sin sjukdomshistoria. Jag tror att i framtiden kommer vi se att det finns olika applikationer och säkert få provsvar via sms, säger Wictoria Hånell.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".