Ny jordbävning skapade panik i Aceh

En ny jordbävning inträffade på onsdagen i Banda Aceh i Indonesien. Det finns inga uppgifter om döda eller skadade, men skalvet mätte över sex på Richterskalan. Det kändes tydligt och många människor greps av panik.

Jordskalvet mätte 6,2 på Richterskalan. Det kändes som om någon står bakom stolen och försöker välta en ur stolen, när man sitter och arbetar, berättar Ekots utsände Bengt Therner.

– Jag trodde att någon skämtade och reste mig upp och finner att jag knappt kan stå. Hela huset svajar. Ännu värre upplevde människorna här som gått igenom katastrofen det, säger Bengt Therner.

Människor flydde i panik
Paniken spreds på allvar för första gången efter katastrofen den 26 december.

Människor flydde i tusental i panik genom gatorna. De lämnade butiker och kassörskor sprang från butikskassorna. Till och med lastbilar har kapats för att människor ska kunna fly på flaken.     

Skrik, rop och sms-meddelanden spreds om att vattnet kommer, vattnet kommer. Ett trettiotal förskrämda familjer har tagit sig till den lilla trädgården i huset där Ekots utsände bor.

De bär sina småbarn och i ett hörn av trädgården ligger några personer och ber. På gatorna står folk ängsliga här ute och Banda Aceh är en panikslagen stad.     

Lätt att förstå
För ett folk som har gått igenom någonting som kanske inga andra människor på jorden har gått igenom och som överlevt den förfärande katastrofen den 26 december ligger erfarenheten alldeles under huden på dem.

Det är lätt att förstå paniken, avslutar Bengt Therner sin rapport.

Bengt Therner, Banda Aceh
bengt.therner@sr.se