Ingen straffskatt på fett och socker

Det blir ingen straffskatt på onyttig mat om Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket får bestämma. De föreslår 79 punkter som på andra sätt ska göra det billigare och lättare att leva hälsosamt inte minst som ung.

Det ska bli billigare och lättare att leva hälsosamt. Det är målet med den handlingsplan för bättre hälsa som Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket lämnade till regeringen på onsdagen i form av 79 punkter.

En rad förslag till åtgärder presenteras och det handlar mycket om att nå barnen, säger Gunnar Ågren är generaldirektör för Folkhälsoinstitutet.

– Hela skolmaten måste ses över, inte bara skollunchen utan också utbudet i kafeterior med läsk och godis och skolfrukost som visat sig vara en bra åtgärd, säger han.

Svenskarna blir allt fetare. Andelen svenskar med fetma har fördubblats på 20 år och ökningen fortsätter.

Handlingsplan i punktform
Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket har haft regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till handlingsplan för att stoppa den här utvecklingen.

79 punkter finns i handlingsplanen. Ett är att förbättra gång- och cykelbanor så att fler kan promenera och cykla till jobbet eller skolan.

När det gäller maten föreslås att hälsosam mat ska bli mer lättillgänglig i offentliga lokaler som skolor, simhallar och sjukhus.

Ingen skatt på gång
Däremot föreslås ingen ny skatt på onyttiga livsmedel som läsk och godis. Enligt Annica Sohlström, chefsnutritionist på Livsmedelsverket är en sån skatt en komplicerad sak, som måste utredas mer:

– Det är också svårt att dra gränsen mellan godis och kakor. Det måste definieras väldigt tydligt. Det kan skicka ut konstiga signaler om att man inte bör äta kexchoklad men att chokladkex däremot är okej eftersom det inte är någon straffskatt på det, fast det egentligen är precis samma sak näringsmässigt, säger Annica Sohlström.

Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se