"Ett exceptionellt politiskt uttalande"

Socialdemokraterna säger nu upp alla sina kontrakt med Länsförsäkringar. Orsaken är ett uttalande i Dagens Industri där koncernchefen säger att man hoppas på en borgerlig regering.

– Vi kan ju inte som socialdemokrater vara försäkrade i sådant bolag, säger Marita Ulvskog, partisekreterare för socialdemokraterna.

I Dagens Industri sa Länsförsäkringars koncernchef Tommy Persson att bolaget vill köpa det statliga bolåneinstitutet SBAB. Men regeringen säger nej.

Hoppas på borgerlig regering
Då sa Tommy Persson att ”vi hoppas på en borgerlig valseger nästa år. Då tror vi att SBAB säljs ut”.

Och det uttalandet upprör alltså Marita Ulvskog. Hon är så arg att partiet säger upp avtalen med Länsförsäkringar för bland annat partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

– Vi tycker att det är ett exceptionellt tydligt partipolitiskt uttalande där han talar om att socialdemokrater inte är något som hans företag är intresserat av att försäkra. Då kan vi faktiskt inte vara försäkrade där. Vi kommer att tala om detta för våra medlemmar och flera har hört av sig i den här frågan.

Vill skapa nytta för kunderna
Länsförsäkringar säger i ett skriftligt uttalande ”att vi noterar Marita Ulvskogs utspel med en viss förvåning och att bolagets syfte inte är politiskt utan att skapa nytta för kunderna”.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt anser däremot att Marita Ulvskog visar obehagliga maktreflexer.

– Vi får komma ihåg att vi lever i ett land där vi har heltidsengagerade ombudsmän i fackliga organisationer som uppmanar folk på arbetsplatser att rösta på socialdemokraterna. Och det är det nog ingen som höjer på ögonbrynen över, säger moderatledaren.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se