Regnskogen i Amazonas, fotograferad från satellit. Foto: Scanpix.

Oljeläcka nära Amazonas

Oljespill nära Amazonas
1:09 min

Ett jättelikt oljespill i Ecuadors djungel har runnit ut i floder och rör sig nu i riktning mot Amazonas. Den geografiska otillgängligheten i kombination med omfattande regn gör upprensningsarbetet ytterst komplierat.

Det började för elva dagar sen. Ihållande regn i djungelprovinsen Sucumbios i Ecuador utlöste ett väldigt jordskred

Miljontals ton jord sattes i rörelse och vräktes över det statliga ecuadorianska oljebolaget Petroecuadors oljeledningar strax intill vulkanen El Reventador.

Flera ledningar krossades och tusentals fat olja rann ut och ner i floden Coco, som förde oljan vidare till floden Napo, som i sin tur mynnar ut i Amazonas.

Det första beskedet från Ecuador var att det rörde sig om en kontrollerbar olycka som bara omfattade 6 000 fat olja.

Men när oljan runnit ut i Napofloden och rörde sig genom peruanskt territorium stod det klart att det handlade om verklig katastrof – närmare 12 000 fat olja som i snabb takt är på väg mot Amazonas.

Brasilien har mobiliserat alla sina resurser för att försöka stoppa och lösa upp oljan innan den når brasilianskt territorium.

Ecuador har också anställt specialister från USA.

Men hittills har det varit närmast omöjligt att ens ta sig in till de platser, djupt inne i djungeln, där oljan nu flyter fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".