1 av 2
Ebru Isikli i Geziparken. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 2
Levent Sagun, Seyma Bas och en vän som också demonstrerar. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Erdogan ska möta demonstranter

"Inte klart vem som representerar folket här"
1:52 min

I morgon är det tänkt att Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan ska träffa några av dem som organiserat massdemonstrationer i Turkiet. Det har varit de största protesterna mot regeringen och premiärministern sedan AKP kom till makten 2002.

Men bland dem som demonstrerat är vissa skeptiska inför mötet.

Sent i går kväll tog turkisk polis också ta till tårgas för att skingra hundratals demonstranter som samlats i centrala delarna av huvudstaden Ankara.

– Vi tror inte att han kommer att acceptera våra krav, och så länge vi inte får igenom kraven stannar vi här, säger Ebru Isikli, som jobbar med marknadsundersökningar.

Hon sitter i ett litet tält på Taksimtorget i Istanbul som varit centrum för den senaste tidens proteströrelse.

Premiärminister Tayyip Erdogan har kallat demonstranterna för vandaler och plundrare och om han inte ändrar sitt språk finns inget hopp, förklarar Ebru.

Men det är heller inte helt tydligt vilka krav demonstranterna egentligen kan enas om, berättar Levent Sagun en annan av demonstranterna.

– Det är inte klart vem som representerar folket här, säger Levent och vem ska då gå till premiärministern för att föra vår talan?

Hans kompis Seyma Bas avfärdar mötet som en uppvisning.

Under massprotesterna har tre personer dödats och flera tusen skadats, framför allt av tårgas vid polisingripanden. Börsen har fallit kraftigt i Turkiet efter att oroligheterna startade.

Cengiz Aktar är professor i statskunskap och ingår i Taksimplattformen, en av de grupper som organiserat protesterna.

– Hela folket och affärsvärlden väntar på ett resultat, säger han.

Den turkiske premiärminstern måste börja med att skjuta upp eller helt avblåsa det omstridda byggprojektet vid Taksimtorget i Istanbul, menar Cengiz Aktar, som kallar det planerade mötet mellan premiärminstern och demonstranter för ett sista desperat försök att hitta en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".