Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Euroräddning i tysk domstol i dag

Oroliga för att tyska skattepengar sätts på spel
1:53 min

I dag börjar förhandlingar i den tyska författningsdomstolen som kan få stora konsekvenser för försöken att rädda euron.

Domstolen ska bland annat ta ställning till om europeiska centralbanken, ECB:s löfte från förra hösten att köpa upp obegränsat med statsobligationer är förenligt med den tyska författningen.

Ett nej från domstolen kan få katastrofala följer för euron menar ECB:s försvarare.

– Tro mig, det kommer att räcka, sa Mario Draghi.

Åtgärderna bakom de orden tidigt i höstas från den europeiska centralbankens chef Mario Draghi anses vara den avgörande punkten för de relativa lugn som numera råder inom euroområdet.

Men det är just de åtgärderna som nu ska sättas under lupp i den tyska författningsdomstolen och därmed darrar euroområdet igen.

Draghis ord syftade på ECB:s program OMT som syftar till att centralbanken, mot vissa villkor, i nödfall kan köpa upp obegränsade mängder statsobligationer från krisande länder.

Programmet, som fortfarande inte använts, anses ha varit det som lugnande marknaden och fick ner de skyhöga och i längden ohållbart höga räntorna för länder Spanien, Italien och Grekland till hanterbara nivåer.

ECB blev den yttersta garanten för att euron inte skulle bryta samman.

I Tyskland sågs detta av många ekonomer och konservativa ekonomer som ett klart brott mot ECB:s egna regler. De klagande fick medhåll från den tyska centralbanken Bundesbank.

I förlängningen är de klagande oroliga för att tyska skattepengar sätts på spel genom obliationsuppköpslöftet från ECB och därmed skulle programmet inte vara förenligt med tysk grundlag.

Den stadgar nämligen att bara den tyska förbundsdagen kan bestämma över tyska skattepengar.

I två dagar ska nu författningsdomstolen höra argument för och emot. Slutgiltigt beslut från domstolen väntas först komma efter det tyska valet i september.

Skulle det bli ett nej till stödköpen från tysk sida befarar ECB att förtroendet för euron kommer försvagas kraftigt igen. De flesta bedömare tror dock att den tyska domstolen kommer säga ja, med men vissa förbehåll.

Domstolen ska också ta ställning till om det tyska medlemsskapet till räddningsfonden ESM är förenligt med den tyska författningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".