EU och USA enigt om Irak men ej om Kina

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice träffade EU-kommissionen och Natos utrikesministrar i Bryssel. Rice var nöjd med den nya enigheten när det gäller Irak. Fortfarande kvarstår oenighet i flera utrikespolitiska frågor.

– Valet i Irak gav en ny enighet om den fortsatta politiken där och idag har vi haft den bästa diskussionen om Irak sedan Saddam Hussein tvingades bort från makten, sa USA:s utrikesminister Condoleezza Rice efter sitt möte med EU:s och NATO:s utrikesministrar.

EU och USA har nu en gemensam plan för vad som ska uträttas i Irak, sa Rice.

Viss oenighet kvarstår
Hon konstaterade att hela Europa nu verkar vilja göra allt för att hjälpa till med att bygga upp demokratiska institutioner i Irak. Men det finns fortfarande oenighet över Atlanten i flera andra utrikespolitiska frågor.

Condoleezza Rice uppmanade EU enträget att lyssna på Washingtons farhågor när det gäller EU:s planer på att häva sitt vapenembargo mot Kina.

– vi kan bara vädja till EU att lyssna till oss. Kina bryter fortfarande mot mänskliga rättigheter och att häva vapenembargot mot Kina äventyrar också den militära balansen i den regionen, sa Rice.

Kritik mot flera länder
Hon kom också med inlindad kritik mot Frankrikes, Tysklands och Storbritanniens ansträngningar att genom förhandlingar och löften om förmåner få Iran att avstå från att försöka skaffa sig kärnvapen.

USA:s utrikesminister antydde att hon tycker att de tre europeiska stormakterna är för mjuka i ryggen mot Iran och att det skulle ha större effekt om iranierna hotades med FN-sanktioner.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se