Fiorina sparkas från HP

Carly Fiorina USA:s mest välkända och mäktigaste affärskvinna, och fram till idag VD för datorjätten Hewlett-Packard fick idag sparken av sin styrelse.

För några veckor sedan var hon en av de stora stjärnorna på World Economic Forum i Davos, hon sitter i styrelsen för New York-börsen och hon var den enda kvinnliga vdn på Dow Jones lista över de 30 största börsbolagen.
Sensation när hon tog över
Rapp,intelliget. briljant och snygg gav hon också Hewlett Packard mycket extra publicitet. Som 45 årig kvinna var hon en sensation när hon tog över VD stolen på HP för fem år sedan. Hon slog samman HP:s 83 divisioner till några få och hon satte upp tvåsiffriga tillväxtmål.
Compaq ett stort misstag 
Hennes stora misstag var köpet av datortillverkaren Compaq 2002. Carly, hon var så känd att hon oftast bara nämndes med förnamnet, ville att Hewlett Packard inte bara skulle vara världsledande på skrivare och bildbehandling utan också på PC och servrar.
Idag tröttnade alltså styrelsen.
– Medan jag beklagar att styrelsen och jag har olika uppfattning om hur HP:s strategi ska genomföras, respekterar jag dess beslut säger den sparkade Carly Fiorina idag. Hon får 152 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".