2 000 jobb riskerar försvinna på Telia

Trots att Telia Sonera går med tiotals miljarder i vinst så ska man nu dra ned och 2 000 anställda berörs.

På fredag kommer Telia Soneras bokslut och Telia Sonera tjänar mycket pengar just nu. Enligt prognosen på aktiemarknaden blev vinsten 17 miljarder kronor 2004.

Men trots det skall Telia Sonera nu minska sina kostnader rejält. Under de närmaste åren ska kostnaderna skäras ned med fyra miljarder kronor, vilket innebär att omkring 2 000 jobb i Sverige försvinner, erfar Ekot.  

Telia Sonera möter nu nya konkurrenter.

Datorn ett hot
Vi ringer allt mindre med våra vanliga telefoner där hemma. På jobbet blir det allt vanligare att samtalen går över internet, så kallad IP-telefoni.

Nu räknar Telia Sonera med att många även kommer att skaffa IP-telefoni hemma och skrota det vanliga teleabonnemanget.

Företag som Skype, säger att de redan har hundratusentals kunder i Sverige och kabel-tv bolagen säljer förutom bredband nu ofta också IP-telefoni till sina kabel-tv kunder.

Just den här nya konkurrenssituationen gör att Telia Sonera behöver ”ställas om”, som ledningen kallar det. En omställning som ledningen hoppas ska spara fyra miljarder kronor om året och som innebär att flera tusen anställda får lämna företaget, enligt vad Ekot erfar.

Stöd från facket
Men trots det stödjer Seko-facket ”omställningen”. Elof Isaksson, fackordförande på Telia Sonera, tycker att de lyckats förhandla fram ett bra avtal för de som anses övertaliga.

– Ja, vi inser ju att på grund av ny teknik så finns det nya förutsättningar och det har vi levt med nu under de senaste 30 åren.

Hur många räknar ni med kommer att lämna Telia?

– Ja, det är en siffra som vi ännu inte har tagit i vår mun och jag har inte heller hört arbetsgivaren uttrycka men vi förstår att behovet kommer att minska.

Omkring 2 000 berörs
Hur många som får gå vill alltså varken facket eller ledningen svara på än, men enligt uppgifter till Ekot påverkas omkring 2 000 anställda. Men det kommer inte att handla om ”sist in först ut” enligt Las. Istället uppmuntras de som anses övertaliga att sluta frivilligt.

– Den bygger i stora mått ändå på att vi hittar någon form av frivilliga lösningar, även om vi förstår att en del kommer nog att känna sig ganska tvingade, säger Elof Isaksson.

Vad innebär det för dem som då hamnar i den här omställningsenheten på Telia?

– Det kan handla om utbildning, hjälp att starta eget, hjälp att hitta nya jobb och det jobbar vi med just nu, vi håller på att ta fram verktygslådan för att ge den här möjligheten.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se