Snabbare identifiera offer i Phuket

Takten på identifieringen av tsunami-offren i Thailand ökar nu och den närmaste tiden väntas antalet döda svenskar som skickas hem öka betydligt.

På torsdagsmorgonen landar ett plan på Arlanda med kvarlevorna efter fem svenskar. Vår utsände i Phuket var med vid en ceremoni vid de fem kistorna på onsdagen, alldeles innan de lastades ombord för den långa flygningen till Sverige.

Runt fem kistor står ett 30-tal svenskar och sjunger, en avskild del av Phukets flygplats.

Sjunger vid kistorna
Havet glittrar i bakgrunden, blågula flaggor som draperar kistorna fladdrar i vinden. De som sjunger är från Räddningsverket, polisen, UD, Röda korset och andra grupper.

– Det känns väldigt ansvarsfullt för det här är också ett avslut för de som arbetat med att identifiera svenskarna, säger Asta Lecklin.

Hon är prost och leder hemfärdsceremonierna här i Thailand. Allt fler anhöriga kommer nu hit till Phuket och en stor svensk apparat har byggts upp för att stötta dem.

– Det är så ovisst. De vet inte var deras anhöriga är. Många lever fortfarande kvar i hoppet, säger Asta Lecklin.

Nu går det snabbare
Hittills har ett 40-tal avlidna svenskar sänts hem och nu ökar takten i identifieringen.

Leif Eriksson är kriminaltekniker och chef vid ett av bårhusen här.

– Från början hade vi lite signalementsuppgifter från hemländerna och få undersökta och då är det svårt att få någon träff. Nu har vi väldigt många uppgifter hemifrån och har undersökt många, säger han.

Kan ta månader
Identifieringen av de runt 4 000 kropparna som nu kylförvaras tar två till tre månader till. Leif Eriksson säger att det finns en press att arbeta snabbt.

– Helt klart. Det känner vi, säger han.

Nils Horner, Phuket
nils.horner@sr.se