Tusentals resenärer får inte flyga

Vill kunna flyga rakare sträckor
1:33 min

Tusentals flygpassagerare drabbas av inställda flyg i Europa i dag. Det är flygledare som strejkar och protesterar mot effekterna av ett förslag som EU-kommissionen lägger fram idag; om ett mer europeiskt luftrum.

Här i Frankrike leder strejken till att bara tre av fyra plan lyfter idag. Runt 1 800 flygningar ställs in.

Totalt är det flygledare i elva länder i Europa som, på olika sätt, protesterar mot EU:s planer på ett mer gemensamt luftrum, med en mer gemensam flygledning.

I dag är flygledningen i Europa nationell, vilket leder till att många flygplan måste zick-zacka fram över kontinenten. Planen flyger i genomsnitt 42 kilometer längre än nödvändigt.

EU-kommissionen vill dela in EU:s luftrum i nio zoner, vilket gör att planen kan flyga betydligt rakare. Det beräknas minska utsläppen med tio procent och ge ekonomiska besparingar på motsvarande över 40 miljarder kronor per år, vilket bör leda till billigare flygbiljetter.

Men flygledarfack i Europa befarar att ett mer gemensamt luftrum kommer leda till uppsägningar och sämre arbetsvillkor för deras medlemmar. Därav strejken, som här i Frankrike inleddes i dag och väntas pågå till och med torsdag.

En av de fackliga ledarna, Olivier Joffrin, säger till nyhetsbyrån AFP att hans organisation inte accepterar att EU-kommissionen vill privatisera och liberalisera vissa flygledningsaktiviteter.

Jens Möller, Strasbourg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".