Edward Snowden arbetade som teknisk specialist för CIA och NSA. Foto: Scanpix.

USA letar efter Snowden

"Vill de hitta mig så gör de det"
1:59 min

USA:s myndigheter letar efter Edward Snowden, som läckte hemliga uppgifter till medierna om USA:s hemliga, omfattande, övervakning av telefon- och internettrafik.

Snowden har redan från början räknat med att de hittar honom.

– Man kan inte utmana världens mäktigaste underrättelseverksamhet utan risk. Om de vill hitta dig, så gör de det förr eller senare, säger Snowden.

Ingen verkar veta var han är just nu, men under tiden pågår de politiska processerna i Washington, med information i slutna rum under veckan till olika kongressutskott från cheferna för underrättelseverksamheten i USA.

Eric Cantor, republikanernas ledare i representanthuset, som försvarar övervakningen, sa i morse att de saknas svar på många frågor, men att regering och kongress måste återupprätta förtroendet hos allmänheten för dem som styr landet.

Det finns ett par opinionsmätningar om hur allmänheten har reagerat på övervakningen. Enligt en av de accepterar en majoritet att den äger rum, enligt en annan gör de det inte. Det märks ingen folkstorm mot övervakningen, men flera mänskliga rättighetsorganisationer har reagerat starkt.

ACLU, American Civil Liberties Union, har begärt att den hemliga domstol, som godkänt övervakningen, ska offentliggöra den tolkning av Partriots Act som ligger till grund för deras beslut att övervakningen är laglig. Patriots Act är en del av den terroristlagstiftning som kongressen beslöt om i stor enighet efter 11 septemberattentaten.

Andra som försvarar allmänhetens rätt att veta, påminner om att såväl president Obama, som ledande kongressledamöter, sagt att de välkomnar en debatt om gränsdragningen mellan brottsbekämpning och privatliv, men att en sådan debatt bygger på att administrationen offentliggör vad den gör och varför. Det har inte skett hittills.

Bolaget Booz Allen säger att de avskedat Edward Snowden, eftersom han brutit mot företagets regler och dess etiska bestämmelser.

Han avskedades officiellt den tionde juni. Han har en årslön på 122 000 dollar.

Glenn Greenwald, The Guardian-journalisten som kunde berätta hur USA avlyssnar sina egna och utländska medborgares telefonsamtal och internettrafik, säger att fler stora avslöjanden är att vänta.

– Vi kommer att ha många fler betydande avslöjanden som ingen har hört talas om, säger Glenn Greenwald till AP.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".