Nordeas chefekonom Annika Winsth tror att regeringen ökar stimulanserna inför valet 2014. Foto: Patrik Lundin / Scanpix.

Nordea: Lätt bris i svensk ekonomi

"Vi räknar med att det blir ganska stora stimulanser"
3:00 min

Nordea beskriver läget i svensk ekonomi just nu som en lätt bris. Det betyder att det trots allt är lite medvind och att konjunkturvinden kanske tilltar senare i år.

I BNP-termer skulle det betyda 1,5 procents tillväxt i år och 2,5 procent nästa år. Det är ungefär genomsnittet för vad svensk ekonomi brukar åstadkomma i tillväxt.

– Det handlar om att vi påverkas av omvärlden som har bromsat in. Samtidigt har svenska hushåll det ganska väl förspänt. Sakta men säkert går det åt rätt håll, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som presenterade en bankens konjunkturprognos i dag.

Ni talar om återhämtning. Kan man se när den inträffar?

– Det är svårt att veta var botten är men jag skulle gissa på att det ser aningen bättre ut efter semestern.

Hushållen har en nyckelroll. För mycket lust att låna håller tillbaka Riksbankens vilja att sänka räntan ytterligare, för att gasa på en annan del av ekonomin. Samtidigt väntas hushållen ändå konsumera mera när realinkomstökningarna är rekordhöga.

Skälet är att det nästan inte finns någon inflation i svensk ekonomi. Det betyder att 2,8 procent mer i lönekuvertet också ger mycket mer i köpkraft.  

Det gyllene läget kan bli ännu ljusare för hushållen eftersom det närmar sig valår. Då väntas regeringen stimulera ännu mer som regeringar brukar göra när det är valår. Det statistiska sambandet är järnhårt. (Läs mer i bifogad pdf-fil).

– Vi räknar med att det blir ganska stora stimulanser. Vi har lagt till ytterligare 25 miljarder de åren, så det blir 50 miljarder i stimulanser. Framför allt tror vi att man kommer att rikta det till hushållssektorn. Tidigare har det varit mot företagen, men nu är det hushållen och då handlare det om en bred palett så att så många som möjligt får lite av sleven, säger Annika Winsth.

Kan man tänka sig fler anställda i vård, skola, omsorg helt enkelt?

– Historiskt har det varit så att offentlig konsumtion ökat ganska ordentligt när det är valår och en stor del av offentlig konsumtion är sysselsättning. Så ja, det skulle jag gissa.

I dag har fler viktiga rapporter om svensk ekonomi presenterats. Siffrorna har handlat om utvecklingen på arbetsmarknaden och om inflationen just nu, men också om vad regeringen kan tänkas ha i bakfickan inför valåret 2014.

Dagens siffror från Arbetsförmedlingen visar att antalet sysselsatta bedöms öka med 68 000 personer på två år. Men arbetslösheten ligger kvar på höga nivåer: 8,5 procent i år och 8,3 procent nästa år, enligt den nya prognosen för 2013 och 2014.

 – Som vi ser det blir det en ljusning på arbetsmarknaden med fler antal arbetstillfällen och det gör naturligtvis att vi kommer få det lättare att få in fler människor i arbete. Det som är allvarligt är att de som är lågt rustade och inte haft jobb på länge kräver mer arbetsförmedlarinsatser och mer aktivitet. Där har vi då nationella kunder och arbetsgivare som har gett oss hittills 20 000 platser för aktiviteter på arbetsplatser, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör på AF.

Statistiska centralbyrån, SCB, visar i dag att konsumentpriserna steg med 0,2 procent från april till maj. Inflationstakten var minus 0,2 procent, jämfört med minus 0,5 procent i april. Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.

Nordea tror att Riksbanken inte sänker räntan mer. Oron för hushållens ökande skulder väger tyngre än låg inflation och hög arbetslöshet. Räntan antas ligga still fram till mitten av nästa år, då den höjs till 1,25 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".