Lööf undviker frågor om felaktiga uppgifter

2:01 min

Näringsdepartementet har avstått från att lämna någon förklaring till varför Annie Lööf ytterligare en gång lämnade felaktiga uppgifter till KU.

Det var efter Ekots rapportering i förra veckan som konstitutionsutskottet valde att ställa kompletterande frågor till näringsministern. Men i stället för en förklaring blev svaret: "regeringskansliet har ingen ytterligare kommentar."

Det var 2012 som Näringsdepartementet lät skattebetalarna stå för en festnota för Annie Lööf och hennes politiska stab. Egentligen skulle Centerpartiet ha betalat och felet rättades till första när Aftonbladet begärde ut fakturorna i augusti förra året

Innan Aftonbladet publicerat sin granskning gav Lööfs stab nyheten till Ekot och sa man hittat felen själva. Det här har tolkats som deras sätt att förekomma  Aftonbladets granskning.

I en utfrågning i våras i KU och i en intervju efteråt sa Annie Lööf att man på näringsdepartementet hittat felet själv, före Aftonbladets granskning.

– Någon dag innan så har man skrivit "ok?" alltså noterat redan då och arbetet satte i gång med att vidarefaktura detta, sa Annie Lööf.

Men det här visade sig inte stämma. För enligt expeditionschefen på departementet gjordes noteringen "ok?" ungefär två månader tidigare. Först när Aftonbladet börjat sin granskning rättades felen till.

Förra tisdagen begärde KU att få se mailet från expeditionschefen och handlingen med noteringen ”Ok?” och så ville de få kommentarer kring uppgifterna.

Men i svaret ger näringsdepartementet ingen förklaring utan skriver i stället: "regeringskansliet har ingen ytterligare kommentar".

– Det hade varit bättre om man hade fått en ordentlig förklaring. I brist, eller avsaknad, av en sådan måste vi själva försöka förstå vad som har hänt. Då handlar det väl antagligen om att det har begåtts ytterligare en felaktighet. Någon annan tolkning kan jag inte gör, säger Peter Eriksson, ordförande i KU.

Annie Lööf har upprepade gånger valt att inte svara på Ekots frågor om uppgifterna. Och inte heller nu i samband med att svaret lämnades till KU ställer hon upp för en intervju.

Erik Hedtjärn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista