Enligt förslaget ska identiteten redovisas på den som ger ett politiskt parti mer än 22 000 kronor. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Förslag om anonyma partibidrag kritiseras

"Kan finnas löften utan att det fästs på pränt"
2:19 min

Två organisationer som arbetar mot mutor och korruption är kritiska till det förslag regeringen presenterat om hur partierna ska redovisa ekonomiska bidrag. Trots att grundtanken med förslaget är att det ska bli ökad insyn i varifrån pengarna kommer, så ska det ändå vara möjligt för partierna att ta emot stora penninggåvor som ges anonymt. Det är bekymmersamt, säger Claes Sandgren, professor i civilrätt och ordförande i Institutet mot mutor.

– Problemet är att det är väldigt svårt att kontrollera, att det verkligen är fråga om en anonym givare. Det finns ju stor risk att ett parti förstår varifrån bidraget än kommer. Så att det blir i viss mån en en schimär att bidraget är anonymt, säger Claes Sandgren, professor i civilrätt.

Förslaget som kom för några veckor sedan utgår från en överenskommelse mellan alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, men har tagits fram av justitiedepartementet, och kommer efter flera års hård kritik från Europarådets organ för korruptionsbevakning.

I EU är det bara Sverige och Malta som nu saknar lagar om att politiska partier ska redovisa sina ekonomiska bidrag. Förslaget kommer också efter år av diskussioner här i Sverige svenska partier emellan om hur man ska redovisa bidragen, Moderaterna har ju till exempel under många år motsatt sig en sådan här lagstiftning.

Från och med 2014 blir det bland annat krav på att redovisa namnen på de som ger bidrag över 22 000 kronor. Och redovisningen ska gälla alla partier som deltar i val till kommun, landsting, riksdag, och Europaparlamentsval. Det här är ett stort steg i rätt rikning enligt Claes Sandgren på Institutet mot mutor.

Men till skillnad från exempelvis Norge blir det enligt det här förslaget tillåtet för partierna att ta emot större anonyma gåvor. Då redovisas alltså inte namnet på den som har gett pengar, utan bara hur stor summan är, något som Europarådets organ för korruptionsbevakning påtalat bör vara förbjudet.

Det anser också Transparency International Sverige, en ideell organisation som jobbar mot korruption.

Styrelseledamoten Birgitta Nygren menar att den här möjligheten för en större givare att vara anonym undergräver just lagens syfte.

– Det är ju för att undvika otillbörliga påtryckningar som man vill skapa transparens?

Men, om ett bidrag är anonymt till ett parti. Hur vet partiet vem det är man eventuellt kommer att gynna, eller kommer att påverkas av?

– Det är ju möjligt att den här gåvan i det ögonblick den ges är anonym, men det kan ju mycket väl vara så att det finns något slags löften som ges utan att det fästs på pränt, säger Birgitta Nygren.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".